Picasso

Kunstdetective Arthur Brand vindt gestolen Picasso terug

Kunstdetective Arthur Brand heeft in Amsterdam het gestolen schilderij Buste de Femme van de wereldberoemde Spaanse kunstenaar Pablo Picasso teruggevonden. Het schilderij wordt in 1999 gestolen van het jacht van een Saoedi-Arabische sjeik en is sindsdien spoorloos. 

Kunstroof van een jacht

Buste de Femme, een portret van Picasso’s minnares Dora Maar, wordt gestolen van de Saoedische sjeik Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh. Hij koopt het werk van de Pace Gallery in New York, die het weer heeft overgenomen van de erven van Picasso. Het schilderij hangt de sjeik op in zijn jacht, waar het wordt gestolen. Lange tijd weet niemand waar het werk is. Tot 2015. Brand hoort dan voor het eerst dat het zich mogelijk in Nederland bevindt. Het zou gebruikt worden als onderpand in de criminele wereld, iets wat vaker gebeurt met dure kunst. Na onderzoek blijkt dat het al een tijdje aan de muur hangt bij een zakenman die er vanaf wil. “Als mensen eenmaal in de gaten hebben dat het een gestolen ding is, willen ze er vanaf”, zegt Brand tegen de Volkskrant. “Naar de politie gaan durven ze niet, ze zijn bang voor diefstal of voor heling te worden opgepakt, terwijl ze er niks mee te maken hebben. En dan komen ze bij mij uit.” Inmiddels is het schilderij op echtheid gecontroleerd en overhandigd aan een verzekeringsmaatschappij.

Byzantijns mozaïek

Het is niet de eerste keer dat Arthur Brand een belangrijk kunstwerk terugvindt. In augustus 2018 komt naar buiten dat hij een Byzantijns mozaïek terug heeft gevonden dat dan al 44 jaar spoorloos is. De zoektocht naar dit mozaïek is zenuwslopend, vertelt Brand destijds aan deze website: “Dit was misschien wel de moeilijkste en spannendste zoektocht van mijn leven. Anderhalf jaar lang was ik alles aan het voorbereiden tot het grote moment daar was. Eenmaal in Monaco viel alles in duigen. De tipgever werd gearresteerd, regeringsfunctionarissen trokken zich terug en tussenpersonen durfden niet meer. De moed zakte mij volledig in de schoenen. En dan kun je 2 dingen doen: onder het bed kruipen óf, omdat je die speld in de hooiberg zoekt, de hooiberg afbranden. Dat laatste heb ik gedaan.”

Arthur Brand

Arthur Brand met het Byzantijnse mozaïek.

De Kunstdetective

Naast de Picasso en het mozaïek heeft Brand nog veel meer kunstraadsels ontrafeld. Een aantal van deze zaken wordt belicht in het MAX-programma De Kunstdetective, waarin Brand wordt gevolgd op zijn zoektochten naar gestolen kunst.

Bron: de Volkskrant, NOS, archief.

Geef een reactie