kunstdetective

Kunstdetective Arthur Brand heeft foto’s van gestolen Van Gogh

Kunstdetective Arthur Brand heeft foto’s toegestuurd gekregen van het gestolen schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh. Het schilderij wordt in de nacht van 29 op 30 maart 2020 gestolen uit het Singer in Laren. 

2 foto’s

Brand staat internationaal bekend als expert op het gebied van terugvinden van gestolen kunst. Hoe hij te werk gaat is ook te zien in het MAX-programma Kunstdetective. Een aantal dagen geleden krijgt hij foto’s toegestuurd van het geroofde werk van van Gogh. De foto’s zijn vermoedelijk afkomstig uit het criminele circuit en bedoelt om potentiële criminele kopers mee aan te trekken.

Brand vermoedt dat het echte schilderij op de foto’s staat. Over de staat zegt hij het volgende tegen De Telegraaf:  “Het doek is licht beschadigd, maar ziet er verder nog prima uit.” Opvallend is dat op de bovenste foto een exemplaar van het boek Meesterdief te zien is, over kunstrover Okkie Durham. Durham steelt in 2002 2 Van Gogh’s uit het van Gogh Museum in Amsterdam. Inmiddels zijn ook deze werken weer terecht.

Over het schilderij

Vincent van Gogh maakt Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar in 1884 als hij bij zijn ouderen in het Brabantse Nuenen woont. Het toont de tuin van de pastorie waar zijn vader pastor is. Het werk is sinds 1962 in het bezit van het Groninger Museum en wordt uitgeleend aan het Singer daar wordt het dus op 30 maart gestolen.

In Tijd voor MAX van 18 juni 2020 wordt kort aandacht besteedt aan de fonds van de foto’s.

(Bron: De Telegraaf, Arthur Brand)

Geef een antwoord