internetcriminelen

Internetcriminelen vissen massaal naar doorgeknipte pinpassen

Uw oude bankpas kunt u het best stukjes knippen en weggooien, zeggen de banken. Een recent verspreide nepmail beweert iets anders. In deze mail, die afkomstig lijkt van uw bank, vragen internetcriminelen om de doorgeknipte bankpas op te sturen, in ruil voor een nieuwe. Wie dit doet, loopt de kans veel geld kwijt te raken. 

Pinnen met kapotte pas

De mail is amper van echt te onderscheiden en bevat een button waarop u moet klikken om een nieuwe pas aan te vragen.Wie dit doet, komt in een omgeving waarin er onder meer wordt gevraagd naar uw oude pincode en de gewenste nieuwe pincode. De oude pincode wordt doorgestuurd naar de internetcriminelen die ook de doorgeknipte pas ontvangen. Als de chip van de pas nog in tact is, kunnen zij de 2 delen weer aan elkaar plakken en er gewoon mee pinnen. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk passen bruikbaar bij aankomen, worden er ook knipinstructies gegeven in de mail.

Het is onduidelijk hoeveel mensen deze zogenoemde phisingmail hebben gehad en of mensen daadwerkelijk hun oude pas hebben toegestuurd. Als u dit recent heeft gedaan, wordt aangeraden om onmiddellijk contact op te nemen met de bank. Ook is het goed om te onthouden dat banken nooit vragen een oude pas op te sturen.

Veel financiële schade

Internetoplichting is een probleem in Nederland. Uit recent onderzoek van de Fraudehelpdesk blijkt dat 1 op de 4 Nederlanders de afgelopen 3 jaar is opgelicht via het internet of de telefoon. Met name phisingmails zijn bijzonder effectief, blijkt uit de cijfers. In totaal heeft deze manier van oplichten alle slachtoffers samen 166 miljoen gekost. In totaal hebben internet- en telecomcriminelen de laatste jaren 786 euro ‘winst’ gemaakt.

Word niet het volgende slachtoffer

Om te voorkomen dat u niet (opnieuw) het slachtoffer wordt van dit soort oplichterij, is het handig om een aantal zaken goed te onthouden.

Phisingmails

  • Banken sturen u nooit mails over u persoonlijke financiële situatie. Alleen nieuwsbrieven worden verspreid via e-mail. Krijgt u wel een mail waarin u bijvoorbeeld wordt gevraagd om geld over te maken, meld dit dan bij de bank.
  • Als u mail krijgt van een onbekende afzender waarin wordt gevraagd om geld of gegevens, dan is het verstandig om altijd te controleren of deze geschreven is in foutloos Nederlands. Internetcriminelen versturen immers vaak mails in foutief Nederlands.
  • Een verdachte mail gehad van een bedrijf of bank? Controleer dan altijd het e-mailadres. Vaak worden nepmails verstuurd vanaf dubieuze adressen. De Fraudehelpdesk houdt een lijst bij met daarop mailadressen die toebehoren aan internetcriminelen. U kunt ook altijd contact opnemen met de klantenservice van het bedrijf waarvan de mail zogenaamd afkomstig is. Zij kunnen u vertellen of dit een mailadres is dat door hen wordt gebruikt.

Telecomfraude

  • Momenteel worden veel mensen opgelicht via de app WhastApp. Men krijgt dan een bericht van een onbekend nummer en wordt er vervolgens gezegd dat hij of zij niet kan internetbankieren en echt geld nodig heeft. Veel mensen zijn zo goedgelovig dat zij geld overmaken naar degene achter het onbekende nummer, omdat zij er vanuit gaan dat het een goede vriend of vriendin met telefoonproblemen is.
  • Ook de zogenoemde Microsoft-scam is een bekende manier van oplichten. Het slachtoffer wordt dan gebeld door een nep-medewerker van computerbedrijf Microsoft met de mededeling dat er een probleem is met de computer. Wie vervolgens de computer aanzet en doet wat de persoon aan de andere kant van de lijn zegt, loopt de kans dat er zogenoemde malware wordt geïnstalleerd op de computer. Alle bestanden op de computer worden dan geblokkeerd en pas weer vrijgegeven als er een geldbedrag wordt betaald aan de criminelen.
  • Als u wordt gebeld door iemand met een onduidelijk verhaal, hang dan op.
  • Wordt u gebeld door een reisorganisatie die u een reis wil verkopen? Let dan goed op, want er zijn partijen actief die u, zonder echte toestemming, een reis in de schoot werpen. Onder meer de reisorganisaties Fly A Way (niet te verwarren met het Belgische reisbureau Selectair Fly Away) en VakantieGarant gaan zo te werk.

Meer tips

Meer weten over online- en telecomoplichting? Lees dan onze volgende artikelen
Zo wordt u geen slachtoffer van agressieve telefonische verkoop

Digitip: Veiligheidsrisico’s op het internet

Digitptip: In 10 stappen een veilige computer

Kent u de gevaren van openbare wifi-netwerken?

(Bron: RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie