wifi

Kent u de gevaren van openbare wifi-netwerken?

Openbare wifi-netwerken: veel mensen gebruiken ze. Helaas is de meerderheid niet op de hoogte van de gevaren die het met zich meebrengt. Dat zegt Anti-virusbedrijf Norton naar aanleiding van een onderzoek dat zij hebben gehouden onder 15.000 mensen, waaronder 1000 Nederlanders.

Pas op met openbare wifi

Openbare wifi-netwerken, die u kunt gebruiken zonder in te loggen middels een wachtwoord, zijn ruimschoots beschikbaar in Nederland. Onder andere in de trein en in koffietenten zijn deze beschikbaar. Volgens Norton lopen de mensen die hier gebruik van maken, kans dat hun gegevens worden afgetapt. Dit komt omdat de beveiliging van zo’n wifi-netwerk vaak slecht is. Zodoende kunnen internetcriminelen op een simpele manier meekijken met wat gebruikers doen op hun telefoon, laptop of tablet. Zodoende kunnen persoonlijke gegevens zoals e-mailadressen, wachtwoorden en zelfs bankgegevens worden buitgemaakt, met alle mogelijke gevolgen van dien.

VPN

Een manier om dit te voorkomen is door het gebruik van VPN-software. VPN staat voor virtual private network, ofwel een virtueel privé netwerk. U kunt dit zien als een privé plek op het internet, waardoor het niet traceerbaar is wat u hier doet. Deze software is eenvoudig te installeren, maar kost in de meeste gevallen wel geld. Daarnaast is het gebruik van VPN geen garantie dat u veilig kunt internetten via een openbaar wifi-netwerk. Sommige VPN’s zijn makkelijk te kraken door internetcriminelen.

Persoonlijke gegevens

Norton raadt mensen met en zonder VPN af om tijdens het gebruik van openbare wifi apps te openen die persoonlijke gegevens bevatten. Wees dus voorzichtig met het gebruik van uw online bankieren-app en check liever geen mail als u verbonden bent met zo’n netwerk.

Meer weten

Wilt u meer weten over het gebruik van openbare wifi? Bekijk dan het artikel dat wij hebben geschreven over dit soort wifi-verbiningen. Hier staat uitgebreid in beschreven wat de gevaren zijn. Ook in het buitenland zijn op openbare plekken wifi-netwerken die voor iedereen beschikbaar zijn. Daar is eveneens voorzichtigheid geboden, want hier liggen dezelfde gevaren op de loer.

Gebruikt u weleens een openbaar wifi-netwerk?

(Bron: NOS)

Geef een reactie