Digitip: Veiligheidsrisico’s op internet

Veiligheid staat voorop, ook online. Want al sinds het ontstaan van internet proberen criminelen via het wereldwijde web mensen op te lichten. We zetten de bekendste veiligheidsrisico’s op internet op een rij. Misschien hebt u al eens gehoord van termen als phishing, whaling, malware, ransomware en spam.

Phishing

Phishing betekent het hengelen of vissen naar gevoelige informatie. In de meeste gevallen proberen internetcriminelen mensen via de mail naar een valse website van bijvoorbeeld een bank of een creditcardbedrijf te lokken. Door een gebruikersnaam, wachtwoord of andere informatie op te geven, staan nietsvermoedende computergebruikers gevoelige gegevens af. Het gevolg laat zich raden: fraudeurs gebruiken de gestolen gegevens om de bankrekening leeg te plunderen. Bij phishing lijkt het dus net of u een e-mail (of telefoontje) uit naam van bijvoorbeeld de bank ontvangt. In werkelijkheid is deze e-mail afkomstig van een internetcrimineel. In het bericht staat doorgaans een hyperlink naar een nagemaakte website van de bank.

Whaling

Whaling is het Engelse woord voor walvisvangst en het wordt gebruikt voor het volgende fenomeen: een zogenaamde bekende neemt contact met u op omdat hij of zij in nood zit en niet meer bij zijn geld kan. Of u misschien geld kan overmaken naar een rekening waar hij nog wel bij kan? Het uitgeleende geld wordt volgens het bericht zo snel mogelijk weer naar u overgemaakt. Maar in werkelijkheid ziet u het nooit meer terug, want de bekende van u weet van niks; het is oplichting.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software zoals virussen. Het doel van malware: de computer beschadigen, privacygevoelige informatie onderscheppen, advertenties tonen of de controle van de pc overnemen. Malware kan op diverse manieren op een computer terechtkomen, bijvoorbeeld via de installatie van een gratis programma of via een schimmige website. Een goede virusscanner beschermt de pc tegen de meeste malware. Gebruik altijd één virusscanner en zorg dat deze scanner regelmatig een volledige systeemscan uitvoert. Verder is het raadzaam om altijd de nieuwste updates van Windows te installeren. Hiermee dicht Microsoft regelmatig veiligheidslekken in het besturingssysteem.

Ransomware

Ransomware is een zeer agressieve vorm van malware. Als u hiermee te maken krijgt, gijzelen internetcriminelen uw pc. Er verschijnt een melding op het scherm dat u alleen toegang krijgt na het betalen van een geldbedrag. De oplichters zeggen dat ze uit naam van de politie handelen. Er verschijnt bijvoorbeeld een melding dat er nog een verkeersboete openstaat. De ‘politie’ blokkeert de computer totdat het bedrag is betaald. Uiteraard is dit bericht in werkelijkheid niet afkomstig van de politie en uw pc blijft soms ook na betaling vergrendeld.

Bent u onverhoopt slachtoffer van ransomware? Betaal in ieder geval nooit het gevraagde bedrag! Er bestaan verschillende methoden om ransomware te verwijderen. Een bekende manier is door uw pc in de veilige modus op te starten en het programma MalwareBytes Anti-Malware uit te voeren. Als deze methode het probleem niet oplost, kunt u Windows opnieuw installeren. Schakel hiervoor zo nodig een specialist in.

Spam

Spam is ongewenste e-mail. Veel e-maildiensten hebben een spamfilter waardoor deze e-mails in een aparte map zijn verzameld. De inhoud bestaat bijvoorbeeld uit een reclameboodschap of mededeling dat u een prijs hebt gewonnen. Ga nooit op dergelijke berichten in. Als er in het bericht een hyperlink aanwezig is, kunt u daar beter niet op klikken. Hiermee installeert u mogelijk een virus of komt u op een phishingwebsite terecht.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie