links rechts

Haalt u links en rechts door elkaar? Hier komt dat door

Kent u het verschil tussen links en rechts? Het klinkt misschien heel simpel, maar veel mensen kunnen links en rechts niet goed uit elkaar houden. Als dit in uw jeugd niet goed is aangeleerd, houdt u daar uw hele leven last van. 

Niet geautomatiseerd

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat veel Nederlanders moeite hebben met het uit elkaar houden van links en rechts. Maar liefst 42 procent heeft een trucje nodig om het onderscheid te kunnen maken. Het probleem ligt in de kindertijd. “De voornaamste reden is of u het als kind geautomatiseerd hebt of niet. Dat is hetzelfde als de rekentafels, die kunt u trainen”, legt onderzoeker Ineke van der Ham uit aan RTL Nieuws.

Asymmetrisch brein

Toch verwart bijna niemand kleuren zoals rood en blauw met elkaar, of binnen met buiten. Waarom links en rechts dan wel? Een theorie is dat dit te maken kan hebben met de manier waarop het brein is ingedeeld. Bij sommige mensen zijn onze vaardigheden vrij gelijkmatig over de 2 brein helften verdeeld, maar bij anderen zijn sommige vaardigheden, bijvoorbeeld taal of rekenen, bijna volledig in 1 hersenhelft te vinden.

Moeite met ruimtelijke vaardigheden

Mensen met zo’n ‘asymmetrisch brein’ lijken eerder last te hebben van het feit dat zij links en rechts door elkaar halen. Het kan dus zo zijn dat een voorkeur voor een bepaalde kant van ons lichaam invloed heeft op het links-rechtsoordeel. Daarnaast blijkt uit andere onderzoeken dat mensen die moeite hebben met ruimtelijke vaardigheden, zoals mentale rotatie, over het algemeen ook meer moeite hebben met links en rechts.

Trucjes

Ondanks dat dit ‘probleem’ vrij onschuldig klinkt, kan het in sommige situaties toch behoorlijk onhandig zijn. Denk bijvoorbeeld aan autorijden, wanneer iemand u de weg wijst en u rechtsaf slaat terwijl u eigenlijk naar links moet.

Gelukkig zijn er oplossingen. Veel mensen die moeite hebben met links en rechts gebruiken trucjes om toch te onthouden welke kant links en welke kant rechts is. Dit zijn trucs zoals het onthouden van de schrijfhand, het maken van een L met de linkerhand of het gebruiken van een sieraad als oriëntatiepunt.

Lees ook:

Navigeren kunt u leren

Evenwichtssysteem van slag na varen, autorijden of vliegen? Dat komt hierdoor

(Bron: RTL Nieuws, Quest)

Geef een reactie

Reacties (3)

    jannigje7 says:

    Ik ben “links geboren” en op school “rechts gemaakt”. Ik schrijf dus rechts maar doe verder alles (bijv. tekenen) links. Bij het rij-examen had ik een L en een R op mijn handen geschreven. (En ben geslaagd). Ik denk dat ik altijd ben blijven twijfelen omdat ik op school per se rechts moest schrijven. Rechts houden op de weg gaat wel automatisch goed. In Engeland wilde ik per se niet rijden omdat ik bang was dat ik daarna helemaal de kluts kwijt zou zijn.

      Henri Levison says:

      Mijn schoonmoeder idem. Zij kan meeste dingen ook met beide handen.

      Ik wilde haar een trucje leren, maar dat hielp niet echt… ‘Rechts is de kant waar de duim links zit”

    LaaRa says:

    Mijn huisarts heeft me geleerd, als je auto rijd kan je niet eerst gaan kijken waar je sieraad zit of rechterduim(wie van de twee is rechts?) links zit.
    Geeft veel stress en Je ogen zijn dan niet op de weg gericht, dus zijn oplossing was:
    de bijrijder MOET JIJ BESCHERMEN als bestuurder, dus verkeer vanuit zijn/haar kant moet je voorrang verlenen (voorrangsweg niet meegerekend)
    ~~Als de bijrijder de richting aangeeft, afspreken: De chauffeur is dan links *jouw kant* en de bijrijder is rechts *mijn kant*
    Werkt voor mij perfect, in het begin ging het wel eens fout, maar het is nu een gewoonte geworden en dat is wat de arts aangaf, gewoonte van maken.
    ~~Nog een weetje voor thuis, leg je handen plat op bijv. een tafel, kijk naar beide handen en dan zie je een L, van LINKS, soms handig met kasten in elkaar zetten.