Navigeren

Navigeren kunt u leren

Kent u dat? U bent wezen winkelen in een andere stad en hebt aan het einde van de dag geen idee waar uw auto staat. Het overkomt velen. Maar hoe komt het eigenlijk dat we het niet meer weten? En kunnen we het leren om te navigeren? De Universiteit Leiden en het Weekend van de Wetenschap hebben hier onderzoek naar gedaan en wat blijkt: navigeren kunt u leren!

Stedelingen versus dorpelingen

Uit het onderzoek dat gedaan is onder 4.500 deelnemers blijkt dat mensen die wonen in een stedelijk gebied, meer moeite hebben in het opnemen van hun omgeving. Ze onthouden herkenningspunten minder goed dan mensen die in een landelijke omgeving wonen.

Navigeren is te leren

Uit de eerste resultaten van het onderzoek Navigeren kun je leren blijkt dat het wel degelijk te leren is. Een van de middelen die helpen is vaker naar nieuwe plekken gaan. Mensen die er vaker een onbekende plek bezoeken, kunnen beter hun omgeving in zich opnemen en herkennen. Ze onthouden hoe ze zijn gelopen en hebben beter overzicht. Kijkt u graag om u heen? Dan is het goed om als u in het donker op een nieuwe plek komt, de omgeving in u op te nemen. Zo houdt u het overzicht.

Doe de test

Om nog een beter beeld te krijgen wat de invloed van bijvoorbeeld leeftijd en geslacht op het navigatievermogen is, hebben de Leidse onderzoekers, onder leiding van neurowetenschapper Ineke van der Ham, behoefte aan een bredere groep respondenten. De onderzoekers zijn vooral op zoek naar 60-plussers en jongeren tussen de 8 en 17 jaar.

Wilt u weten hoe u navigeert? Doe dan mee aan het onderzoek. De test bestaat uit een game waarin u een aantal opdrachten uitvoert. De test neemt ongeveer 10 minuten in beslag en u krijgt direct de uitslag! Ga voor de test naar de website navigerenkunjeleren.nl van de Universiteit Leiden.

De resultaten van het onderzoek worden tijdens het Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober 2018 gepresenteerd.

Geef een reactie

Reactie

    Izaak Havelaar says:

    Ik ben een man van 71 jaar en ben eind 2001 getroffen door encefalitis, een hersenontsteking veroorzaakt door een herpesvirus.
    Naast alle bekende verschijnselen bij niet aangeboren hersenletsel ben ik voor 100% mijn oriëntatie op plaats en tijd kwijt.
    Dagelijks verplaats ik mij, in mijn geboortestad, met een navigatiesysteem, zowel lopend als op de fiets. Ook in de auto gebruik ik navigatie om naar vrienden en familie te gaan.
    De routes, die ik wekelijks fiets, sla ik niet op zodat ik zonder navigatiesysteem verdwaal en mijn weg naar huis of naar mijn afspraak niet meer kan vinden.
    Met vriendelijke groet,
    Izaak Havelaar