eenzaamheid

Helmond bestrijdt eenzaamheid met een kopje koffie

Op alle treinstations van de Brabantse plaats Helmond worden de komende weken gratis kopjes koffie uitgedeeld door de NS en ProRail. Iedere reiziger krijgt er 2: 1 om zelf op te drinken en 1 om aan een medereiziger te geven en zodoende een gesprek te starten. Met dit initiatief wil de vervoerder aandacht vragen voor eenzaamheid.

Steun vanuit GGD en gemeente

Helmond is de eerste gemeente waar de NS en ProRail het koffie-experiment doorvoeren. Zij worden hierin gesteund door de gemeente Helmond en de plaatselijke GGD, die het bestrijden van eenzaamheid en depressieve klachten erg belangrijk vinden en hier al jaren flink op inzetten. Net als in heel veel andere Nederlandse gemeenten zijn dit soort problemen in Helmond ook actueel. “Uit onderzoek blijkt dat er in onze stad best een aantal jongeren en volwassenen rondlopen met gevoelens van eenzaamheid”, aldus wethouder Cathalijne Dortmans tegen het Algemeen Dagblad. 29 procent van de Helmondse jeugd voelt zich weleens eenzaam, tegenover 44 procent van de volwassenen.

Langdurig contact?

Hoewel een gesprek op een station eenzaamheid niet oplost, kan het wel de aanzet zijn tot langdurig contact. Zulke contacten zijn erg belangrijk voor eenzame mensen, want onderzoek wijst uit dat alleen regelmatig live contact met anderen eenzaamheid kan verminderen of oplossen.

Blij door een praatje

Het idee voor het verspreiden van de gratis kopjes koffie is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk, waar het al langer wordt gedaan. 69 procent van de mensen die hier een koffie aangereikt krijgen door een mede-reiziger zeggen dat hun stemming hierdoor is verbeterd.

NS en ProRail zijn op 21 januari 2019 gestart met het uitdelen van koffie in Helmond en gaan hier nog 4 weken mee door. Als het experiment succesvol blijkt, is het mogelijk dat andere Nederlandse stations volgen.

Dit doen andere Nederlandse gemeenten tegen eenzaamheid

Meer lezen over eenzaamheidbestrijding in Nederland? Op maxvandaag.nl verschijnt eind 2018 een artikelenreeks over dit onderwerp. Hiervoor vragen wij verschillende Nederlandse gemeenten naar hoe zij dit aanpakken, want eenzaamheid is een groeiend probleem. Het komt onder meer veel voor onder ouderen, waardoor minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ervoor heeft gekozen om het programma Eén tegen Eenzaamheid in het leven te roepen. Dit houdt in dat gemeenten actiever moeten werken aan hun aanpak op dit gebied en dat er vanuit de overheid geld wordt vrijgemaakt om hen hierbij te helpen.

Dit doen Nederlandse gemeenten tegen eenzaamheid deel 1
Dit doen Nederlandse gemeenten tegen eenzaamheid deel 2

(Bron: Brabants Dagblad, AD, indebuurt.nl, archief)

Geef een reactie