De Nieuwe Vermeer

De Nieuwe Vermeer: verdwenen werken van grootmeester tot leven gebracht

Bijna alle werken van Johannes Vermeer komen in 2023 naar het Rijksmuseum in Amsterdam voor de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. 6 van zijn schilderijen zijn echter verdwenen. In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én online expositie. 

6 schilderijen

Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Zijn schilderijen hangen in toonaangevende musea over de hele wereld. 6 schilderijen van Vermeer zijn verdwenen, door de jaren heen zoekgeraakt, gestolen of vergaan. Ze staan slechts in een paar zinnen omschreven op oude veilinglijsten. Elke aflevering staat in het teken van een van deze verdwenen werken. Aan het programma doen 2 groepen kunstenaars mee: de vrije categorie en geselecteerde meesterschilders. Wekelijks komt van beide een winnaar uit de bus.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Vrije categorie

De vrije categorie vormt de grootste groep en bestaat uit creatievelingen en professionele kunstenaars die zichzelf hebben opgegeven. Zij maken een persoonlijke interpretatie van een verdwenen werk. Van glas, wol en foto’s tot bouwsteentjes; alles komt voorbij.

Meesterschilders

Elke week zetten 2 gedreven meesterschilders in het programma hun eigen stijl volledig opzij om in het hoofd van Vermeer te kruipen. Zij krijgen de opdracht om het verdwenen schilderij te maken zoals de grootmeester dat destijds gedaan zou hebben. Hierbij krijgen zij hulp van experts en vooraanstaande deskundigen uit binnen- en buitenland.

Dionne Stax: “Het is bijzonder om te zien hoe creatief Nederland zich uitleeft. Honderden kunstenaars met uiteenlopende technieken. En het resultaat is fantastisch, ik kijk mijn ogen uit!”

Experts en jury

Alle werken worden beoordeeld door 2 vooraanstaande experts: Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Pieter is Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, Abbie is restaurator bij het Mauritshuis (van onder andere het Meisje met de Parel). De jury beslist elke week welke werken het beste in het straatje van Vermeer passen. De 12 winnende doeken worden vanaf 20 maart 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Meer Vermeer

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Er is meer Vermeer! Op de interactieve website DeNieuweVermeer.nl zijn straks meer dan 180 werken op superresolutie te bestuderen in het 3D-museum. Ook kunnen creatievelingen hier zelf aan de slag met de Vermeer Masterclasses, de video-opdrachten waarin de details van de verloren werken worden vrijgegeven. Kijkers kunnen vervolgens hun eigen vertaling van Vermeer uploaden. Verder verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van De Nieuwe Vermeer Podcast én is hier de NPO-Start-serie MEER VERMEER te vinden.

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

(Foto: © Sander Veeneman/MAX)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Peter777 says:

  Hoe kan ik meedoen? Wat is de procedure?
  Groet Peter

   MAX Vandaag says:

   Beste Peter777, bedankt voor uw reactie. Het is helaas niet meer mogelijk u hiervoor aan te melden. Op de pagina https://www.maxvandaag.nl/oproepen/ houden we bij welke oproepen er op dat moment open staan. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag