Schoolproject - Vermeer

Oekraïense leerlingen druk bezig met hun eigen Johannes Vermeer

Vermeer leeft en niet alleen onder Nederlanders. Op Kindcentrum Papenvoort, een basisschool voor Oekraïense kinderen, merken ze ook dat het werk van de schilder verbindt. De leerlingen ontdekken eigenhandig wie de schilder was en treden vervolgens in de voetsporen van de grootmeester.

Schoolproject Madina - Het Meisje met de ParelIn het publieksmuseum van De Nieuwe Vermeer is sinds kort het werk van Madina Mokhammed te zien. Zij maakte, naast vele anderen, een eigen versie van Het Meisje met de Parel. Madina is er erg trots op dat haar werk nu in het museum is te vinden, vertelt haar lerares Thilla Franken: “Dit is een van de resultaten van een project op onze school. De kinderen ontdekken, aan de hand van verhalend ontwerpen, op hun eigen manier wie Johannes Vermeer is. En op die manier brengen we ze ook een beetje van de Nederlandse taal bij.”

Alle werken in het publieksmuseum zien?

Bekijk het publieksmuseum

Vorig jaar opende de school ten oosten van Assen. De 70 leerlingen van Kindcentrum Papenvoort hebben allen een Oekraïense afkomst en zijn gevlucht voor de oorlog in hun eigen land. In de ruimtelijke omgeving proberen de docenten een vertrouwde omgeving te creëren voor de leerlingen. “Ze hebben al een hele hoop meegemaakt, maar hun ontwikkeling gaat altijd door.” zegt Thilla. “En dat ze met zo’n project toch weer zoveel plezier ervaren is natuurlijk het allermooiste om te zien!”

Het atelier van Vermeer

De familie van Johannes VermeerDe leerlingen van de bovenbouw werden begin februari verrast toen ze hun klaslokaal binnenstapte. In één avond is het lokaal omgetoverd tot het atelier van Johannes Vermeer. Sindsdien staat het leven van de schilder uit Delft centraal bij de leerlingen. Franken: “Het is dan zo leuk om te zien hoe de verraste kinderen op ontdekkingstocht gaan in het atelier. Samen proberen ze te onderzoeken wat er aan de hand is en zo maken ze op een leuke manier kennis met één van onze bekendste schilders.”

Ook al zijn de leerlingen soms maar net in Nederland, de lessen worden zoveel mogelijk in het Nederlands gegeven. Dat kan soms lastig zijn, maar volgens Thilla neemt de kunst die taalbarrière weg: “Kunst is universeel en op deze manier laten we de leerlingen vooral zien wat ze wél kunnen. Ze gaan zelf creatief aan de gang en in de loop van dat proces brengen we ze, ook met hulp van mijn Oekraïense klassenassistent, steeds wat nieuwe woorden Nederlands bij.”

Een eigen museum

De Nieuwe Vermeers van Kindcentrum PapenvoortNa een aantal weken is het tijd voor de volgende stap. De klas krijgt les van een kunstenaar en gaan zelf aan de slag met het schilderen van een interieur, in de stijl van Vermeer. “Het is gewoon zo bijzonder om te zien hoe de leerlingen zich vol op dit project storten. Het is echt niet altijd makkelijk en er worden wel eens tranen gelaten, maar we zien hier dat de kinderen weer met plezier doorgaan met hun leven. Nog maar iets meer dan een jaar geleden was alles anders en nu kijken ze met z’n allen trots naar de kunstwerken die ze hebben gemaakt!” Sluit Thilla Franken af.

De nieuwe Vermeers van Kindcentrum Papenvoort zullen uiteindelijk ook voor het publiek te zien zijn. Vanaf 24 mei 2023 opent de school een eigen museum en alle taken, van museumdirecteur tot gids, zijn verdeeld onder de leerlingen zelf. En uiteraard kan een eigen Instagram pagina niet ontbreken.

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een reactie