Balthasar van der Veen - De Drie Maria's bij het geopende graf van Christus

‘De Drie Maria’s’ leek te zijn teruggevonden

Van Johannes Vermeer zijn maar relatief weinig schilderijen bekend. Kenners schrijven hem nu 35 werken aan, terwijl bijvoorbeeld Rembrandt er honderden schilderde. Des te unieker is het dan ook dat 1 kunstverzamelaar maar liefst 7 Vermeers in zijn bezit heeft. Te mooi om waar te zijn, bleek uiteindelijk.

Heel even leek het alsof het verloren werk ‘De Drie Maria’s aan het Graf van Christus’ was teruggevonden. Althans, één man was er heilig van overtuigd dat het om het verloren werk van Vermeer ging. Toch bleek Dirk Hannema het niet bij het juiste eind te hebben. Zijn 7 ‘Vermeers’ hangen nu naast elkaar tentoongesteld.

Dirk Hannema (rechts) voor De EmmausgangersDe oud-museumdirecteur van museum Boijmans Van Beuningen (rechts op de foto) haalde het in 1937 het wereldnieuws. De kunstwereld werd namelijk verrast met een ‘nieuw’ werk van Johannes Vermeer. Uit het niet dook ineens het doek De Emmaüsgangers op. Het moest een werk zijn uit de vroege religieuze periode van Vermeer. Iedereen wilde het hebben, van het Rijksmuseum tot Het Mauritshuis. Maar Dirk Hannema kreeg, met hulp van sponsors, het snelst het geld bij elkaar. Zo werd het werk voor een astronomisch bedrag verkocht aan het museum van Hannema. Een aantal jaar later bleek het werk geen Vermeer, maar een werk geschilderd door de meestervervalser Han van Meegeren.

Wie was Han van Meegeren?

Lees hier meer over de meestervervalser

Deuk in reputatie

De Emmaüsgangers bleek het begin van de vloek die het werk van Vermeer op het leven van Dirk Hannema zou leggen. Door de fout met het werk van Van Meegeren liep zijn reputatie een flinke deuk op. Hannema probeerde zijn reputatie wel weer op te krikken, maar dat bleek uiteindelijk meer wrijven in de vlek. Van nog 7 werken bleef hij tot zijn dood volhouden dat het werken van de grootmeester moesten zijn. Geen enkele keer had hij gelijk.

Dat neemt niet weg dat de 7 schilderijen niet de moeite waard zijn, vindt Museum de Fundatie. In hun buitenverblijf Het Nijenhuis, tevens de oude woning van Dirk Hannema, hangen de 7 ‘Vermeers’ nu naast elkaar. “Vervalsingen zijn het niet,” zegt Kristian Garssen, coördinator collecties in TROUW. “Het zijn goede 17de -eeuwse schilderijen. Alleen niet van Vermeer.”

En de verloren Drie Maria’s? Dat bleek uiteindelijk een werk van Balthasar van der Veen. Hoe het werk van Vermeer eruit moet hebben gezien, is daarmee nog steeds onduidelijk. Toch hebben de kunstenaars van De Nieuwe Vermeer een poging gedaan om het werk te verbeelden. Bezoek het online museum om het resultaat te zien.

Naar het online museum

Tijdens de museumweek, van 1 t/m 7 april 2023, is deze tentoonstelling gratis te bezoeken. Eigenaren van een museumkaart kunnen hun kaart uitlenen om anderen gratis naar het museum te laten gaan.

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Bron De Drie Maria’s: Museum De Fundatie

Geef een reactie