cyberveiligheid

Cyberveiligheid? veel mensen denken er niet aan

Ondanks alle bewustwordingscampagnes om de cyberveiligheid te verhogen, klikken Nederlanders nog vaak mails open die afkomstig zijn van hackers. Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijven Fox-IT en Motiv.

Wel gezien, niets mee gedaan

Deze 2 bedrijven voeren het onderzoek uit in opdracht van de overheid en de resultaten liegen er niet om: slechts 1 op de 5 Nederlanders onderneemt na een bewustwordingscampagne actie om de cyberveiligheid te verhogen. En dat terwijl ruim driekwart van de Nederlanders bekend is met dergelijke acties. “Na zo’n campagne zie je dat mensen zich korte tijd bewuster gedragen, maar na een tijdje ebt dat weer weg”, aldus ethisch hacker Sanne Maasakkers van Fox-IT tegenover de NOS. Ethische hackers zijn beroepsmatig bezig met het kraken van computersystemen om zo fouten in de beveiliging te ontdekken.

Phishing en ransom

Het feit dat zo weinig mensen daadwerkelijk actie ondernemen, zorgt ervoor dat veel Nederlanders nog steeds phishing mails openen. Dit zijn mails van bijvoorbeeld banken met daarin de vraag of u wilt inloggen op uw bankaccount. Als u op de link in de mail klikt en vervolgens uw gegevens intypt, hebben internetcriminelen toegang. Dit kan grote gevolgen hebben, maar veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Daarnaast zijn er ook nepmails in omloop die ransomware op uw computer kunnen installeren. Dit is software die ervoor zorgt dat bepaalde bestanden op uw computer geblokkeerd worden. Wilt u ze laten deblokkeren? Dan moet u betalen. Om phishing mails en ransomware te vermijden is het belangrijk om nooit mails te openen van uw bank of andere instanties waarin wordt gevraagd om uw gegevens in te vullen. Vooral banken hebben al herhaaldelijk gezegd dat zij nooit per e-mail communiceren met hun klanten.

Tips

Er nog meer dingen die u kunt doen om uw eigen veiligheid op het internet te vergoten. “Zo is het belangrijk om niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor bijvoorbeeld Facebook, Twitter en internetbankieren”, aldus Patricia Zorko van het Nationaal Cyber Security Centrum tegen de NOS. Ook zegt zij dat het belangrijk is om een goed wachtwoord te kiezen voor uw wifi-netwerk. Daarnaast kaart zij aan dat het maken van back-ups heel belangrijk is, want hierdoor kunt u geen slachtoffer worden van ransomware. Zorg er tevens altijd voor dat uw computer, tablet of telefoon voorzien is van de laatste updates. Dit voorkomt lekkage in de beveiliging van het apparaat.

Om deze aandachtspunten nogmaals te benadrukken, start het Nationaal Cyber Security Centrum binnenkort met een nieuwe bewustwordingscampagne rondom online veiligheid.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze artikel hierover.
Politiewebsite met anti-gijzelsorftware groot succes

Het is check uw wachtwoord dag

Digitip: in phishing getrapt, wat nu?

(Bron: Fix-it, NOS.nl, ANP, Nationale Politie)

Geef een reactie