refurbished

Digitip: wat is refurbished en is het wat voor u?

Steeds vaker duikt de term refurbished op. In advertenties is een refurbished iPhone bijvoorbeeld beduidend goedkoper dan een fonkelnieuw toestel. Hoe kan dat?

Wat is refurbished?

Een refurbished telefoon is een opgelapte tweedehands toestel. Bepaalde bedrijven kopen gebruikte toestellen op, controleren ze en vervangen haperende onderdelen. Daarna bieden ze het toestel te koop aan met (beperkte) garantie. Niet elk tweedehands toestel is dus refurbished.

Welke apparaten kunnen refurbished zijn?

In principe kan elk apparaat worden opgelapt en opnieuw verkocht. Telefoons, tablets, computers, maar ook wasmachines of televisies. Wij beperken de informatie tot telefoons, tablets en computers.

Kopen of niet kopen?

Vrijwel alle refurbished toestellen hebben gebruikssporen. Maar de lagere prijs kan natuurlijk een belangrijke reden zijn om toch een refurbished apparaat te kopen. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet er goed aan op onderstaande zaken te letten.

Recht van retour

Iemand die online iets koopt, heeft altijd 14 dagen bedenktijd. Binnen die termijn mag een artikel zonder reden worden geretourneerd. Wie op zoek gaat naar een refurbished toestel doet zichzelf daarom een groot plezier door het online te bestellen.

Keurmerk Refurbished

Voor iPhones, iPads en MacBooks bestaat het Keurmerk Refurbished. Aangesloten bedrijven inspecteren de apparaten uitgebreid. Belangrijke onderdelen als de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en eventueel vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt men onder meer naar het besturingssysteem, de aanraakfuncties, de cameralens en de microfoon. Ook geeft de verkoper 24 maanden garantie.

De volgende winkels dragen (bij het publiceren van dit artikel) het keurmerk: Forza Refurbished, Leapp, Renewd, SWOOP, iUsed en FixjeiPhone.

Betrouwbaarheid webshop

Voor Android-toestellen en Windows-computers is er geen keurmerk voor refurbished toestellen. Let daarom goed op waar u iets koopt. Dat geldt ook voor Apple-apparaten die u ergens anders vindt dan bij de bovengenoemde winkels. Gelukkig zijn er wel andere keurmerken: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Webwinkels die hierbij zijn aangesloten, zijn betrouwbaar.

Conditie refurbished toestel

De webshop moet duidelijke informatie geven over de staat van het toestel. Meestal worden refurbished toestellen ingedeeld in verschillende categorieën. Zoals ‘zo goed als nieuw’, ‘licht gebruikt’ of ‘zichtbaar gebruikt’. Omdat de toestellen niet nieuw zijn, hebben ze altijd wel wat gebruikssporen. Maar onder ‘zichtbaar gebruikt’, kan ook een diepe kras op de achterkant van het toestel vallen. Dat zegt niets over het functioneren, maar sommige mensen vinden het minder mooi. En onthoud: bevalt het bestelde toestel niet, stuur het binnen 14 dagen retour.

Conditie accu

Bij sommige toestellen is de batterij lastig te vervangen. Test bij ontvangst daarom de accu: houdt deze zich goed of loopt het toestel (te) snel leeg? Dat laatste is een aanwijzing dat de batterij niet meer super is. Dat wilt u niet. Stuur het toestel dan retour.

Prijs

Is het refurbished toestel wel echt zo’n koopje? Veel verkopers vergelijken op hun site de verkoopprijs met de nieuwprijs op het moment dat het toestel op de markt kwam. Maar die nieuwprijs kan ondertussen zijn gedaald. Controleer daarom de actuele nieuwprijs van het toestel dat u op het oog heeft.

Accessoires

Ga na of de oplader en kabel worden meegeleverd bij het refurbished toestel. Is dat niet zo en heeft u ze zelf niet in huis, dan moet u die ook nog aanschaffen. En dat telt op bij de totaalprijs.

Garantieperiode

Een tweedehandsje blijft een risico. De winkels die het Keurmerk Refurbished hanteren geven daarom 2 jaar garantie. Maar niet elke winkel is zo gul. Soms krijgt u slechts 2 maanden garantie.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie