wachtwoord

Het is check uw wachtwoord dag

Wachtwoorden, wie online is kan er tegenwoordig niet meer omheen. Om een hele rits wachtwoorden te onthouden maken we weleens minder veilige keuzes. Zoals overal hetzelfde wachtwoord gebruiken of wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn. Op 24 november is het Nationale check je wachtwoorden dag om ons hiervan bewust te houden.

Trucs

Veel mensen vinden het moeilijk om wachtwoorden te onthouden en dat zorgt ervoor dat er trucs worden bedacht om ze wel te onthouden. Zo komt het voor dat er gebruik wordt gemaakt van één en hetzelfde wachtwoord voor veel verschillende websites. Of ze worden zo gemakkelijk gemaakt, dat ze voor anderen eenvoudig te kraken zijn.

Veilige en onveilige wachtwoorden

Vaak mogen we wachtwoorden zelf kiezen en er worden dan meestal een aantal vereisten gegeven waaraan ze moeten voldoen. Zoals een minimum aantal tekens dat gebruikt moet worden en het gebruiken van hoofdletters of speciale tekens, zoals een hoofdletter of vraagteken. Dat maakt zo’n wachtwoord een stuk minder gemakkelijk voor onszelf om te onthouden, maar zorgt er ook meteen voor dat hij minder snel gekraakt zal worden, een veilig wachtwoord dus. Onveilige wachtwoorden zijn degenen die heel kort zijn, opgebouwd uit alleen cijfers of letters en wachtwoorden met makkelijk te raden gegevens, zoals de geboortedatum. Vaak is bij het instellen van een nieuw wachtwoord al te zien of deze zwak of sterk is.

Datalekken en gehackte bedrijven

Waar we tegenwoordig ook helaas mee te maken hebben, is dat externe partijen niet secuur met onze gegevens omgaan of bedrijven waarvan de wachtwoorden van hun gebruikers gehackt worden. Zoals bijvoorbeeld bij LinkedIn het geval was. Nadat bekend werd dat de inloggegevens van 117 miljoen gebruikers gestolen waren, veranderde LinkedIn de wachtwoorden van al die gebruikers en alle andere gebruikers werd aangeraden hun wachtwoord te veranderen. Op donderdag 24 november 2016 werd bekend dat Nederlandse ziekenhuizen bijna elke dag wel een datalek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens , omdat er gevoelige informatie van patiënten op straat ligt. Het enige wat wij zelf kunnen doen om ons hier tegen te wapenen is ons wachtwoord zelf met enige regelmaat te wijzigen en voor elke website een ander wachtwoord te gebruiken.

wachtwoordbewust.nl

Op de site wachtwoordbewust.nl, die onder andere op initiatief van het Openbaar Ministerie is opgezet worden veel tips gegeven om veilig met uw wachtwoorden om te gaan. Zo wordt er ingegaan op hoe u uw wachtwoord beter kunt beveiligen, welke wachtwoordhulpen er bestaan en welke verder beveiligingstips u kunt doorvoeren.

Verder lezen over veiligheidsrisico’s op internet of phising? Bekijk onze Digitips!

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    De wachtwoord gekte! … Hoe is het nu mogelijk om zoveel cijfers te onthouden? Toen ik nog jong was, wist ik een paar telefoonnummers uit mijn hoofd en mijn bankrekening nummer. Maar nu ik ouder wordt, kan ik niet meer zoveel geheugen opslaan in mijn hoofd. En hoe zit het als straks Alzheimer toeslaat? …. Ik heb alle wachtwoorden en codes op een lijstje bij elkaar gezet en die lijst heb ik regelmatig nodig. Niet alleen omdat ik mijn wachtwoord niet meer weet, maar ook omdat je soms onterecht een foutmelding krijgt. … Dat gebeurd mij regelmatig met mijn Digi-code. Ik krijg een berichtje in mijn postbox, dat ik een berichtje van de overheid heb en als ik dan wil openen, krijg ik een melding dat de code onjuist is. .. Je gaat twijfelen aan je verstand en pak er dan mijn lijstje bij. En wat blijkt, … ik heb niet een verkeerde code ingetoetst. Maar Digi is in de war. … Nu zal ik een toekomstvoorspelling geven: Al dit geleuter over codes, is een aanloopje naar een ander systeem, met de Iris of de Stem van de rechthebbende. De consument moet alleen even rijp gemaakt worden.