gratis

Zo werkt gratis bellen via het internet

Dat u met uw mobiele telefoon kunt bellen is niets nieuws, maar dat u ook gratis kunt bellen met bepaalde apps op uw telefoon wist u wellicht nog niet. Wij vertellen u alles wat u moet weten over deze manier van bellen.

Buiten uw bundel

Wanneer u een abonnement bij uw mobiele telefoon heeft, heeft u voor een vast bedrag per maand een bepaald aantal belminuten en wanneer u gebruik maakt van beltegoed betaalt u per gebelde minuut. In beide gevallen kan het dan voor komen dat uw belminuten of beltegoed opraakt en bellen buiten uw bundel kan behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig bestaat er ook een gratis optie, namelijk bellen via internet. Ondanks dat dit gratis is, zijn er enkele zaken waar u op moet letten.

VOIP

Bellen via het internet gaat al enkele jaren mee. Het systeem wordt VOIP (Voice Over Internet) genoemd: een stem verzenden over een netwerk. VOIP is oorspronkelijk gericht op pc’s, maar werkt tegenwoordig ook erg goed op mobiele telefoons en tablets. Wel werkt het VOIP systeem, zoals de naam al zegt, dus alleen als er een internetverbinding beschikbaar is. Dit houdt in dat u gratis kunt bellen wanneer uw apparaat is aangesloten op een Wifi-netwerk. Wanneer u via het internet belt en u uw mobiele gegevens nog aan heeft staan betaald u namelijk alsnog voor de MB’s die u verbruikt.

Populaire apps

Voordat u kunt beginnen met bellen via het internet, zult u een geschikte app moeten downloaden. Deze apps vindt u in de zogenoemde appstore op uw apparaat. Wij zetten enkele populaire, gratis opties voor u op een rij:

Whatsapp
geschikt voor zowel Android als IOS (Apple) besturingssystemen.
PC: Windows en Mac, mits uw mobiele telefoon in de buurt ligt.

Facebook Messenger
geschikt voor zowel Android als IOS (Apple) besturingssystemen.
PC: Windows

Skype
geschikt voor zowel Android als IOS (Apple) besturingssystemen.
PC: Windows, Mac en Linux

FaceTime
Deze app wordt standaard meegeleverd op Apple apparaten en is dus niet beschikbaar voor Android apparaten.
PC: Mac

Installeren

Nadat u een app heeft gedownload, moet u in sommige gevallen een account aanmaken. Maar bij Whatsapp en Facebook Messenger is dit bijvoorbeeld niet nodig, wanneer u de app al gebruikt om berichten mee te versturen. U heeft dan namelijk al een account. Vervolgens moet u de contactenpersonen waarmee u wilt bellen toevoegen aan de contactlijst. Dit doet u door de naam, het telefoonnummer en eventueel het e-mailadres van uw contact in te voeren. Veel apps vragen de eerste keer dat u inlogt of u uw bestaande contacten van uw telefoon in de app wilt toevoegen, dit is een gemakkelijke manier om al uw contacten naar de app de kopiëren. Wanneer u contacten heeft toegevoegd kunt u simpelweg met ze bellen door bij de naam op het belicoon te klikken.

Nadelen

Ondanks dat dit allemaal erg handig klinkt, kleven er ook enkele nadelen aan het bellen via deze apps. Zo kunt u alleen bellen naar mensen die dezelfde app hebben geïnstalleerd op hun apparaat en kunt u dus niet direct bellen naar vaste- en mobiele nummers. U kunt met uw iPhone via de FaceTime app bijvoorbeeld ook niet bellen naar iemand met een Androidtoestel. Gelukkig wordt Whatsapp tegenwoordig door nagenoeg iedere mobiele telefoongebruiker gebruikt, waardoor u waarschijnlijk veel mensen kunt bereiken met door via Whatsapp te bellen.

Daarnaast is een veelgehoorde klacht dat de belverbinding via het internet soms slechter is dan via gewoon mobiel bellen. Maar in sommige gevallen is dit ook andersom. De ervaringen hiermee verschillen per persoon en per locatie, wat het een kwestie van uitproberen maakt.

Veel mogelijkheden

Al met al kan bellen via het internet een handige en vooral goedkope optie zijn om veel te kunnen bellen via uw mobiele telefoon of zelfs via uw tablet of pc, waarop gewoon mobiel bellen helemaal niet mogelijk is. Een andere fijne mogelijkheid aan bellen via deze apps is dat er vaak een videobelfunctie beschikbaar is, waardoor u degene aan de andere kant van de lijn ook echt kunt zien.

(Bron: Plus Online)

Geef een antwoord

Reacties (7)

  oosterwijck says:

  Wij maken al jaren gebruik van gratis bellen met beeld, via internet op een I-phone of tablet. Mijn vrouw heeft nogal een wijdverspreide vriendenkring en familiekring van Amerika tot in Kamshatska en zit uren per dag met de telefoon voor haar neus. Ik maak daar veel minder gebruik van. Nu wil het toeval dat ik regelmatig gebeld wordt op mijn I-phone, door de gezondheid aanbieders, de Gemeente een aanverwante instellingen, terwijl we in Belgie verblijven. Een gesprek van nog geen 3 minuten kost dan al snel €10. Ik weet dat omdat ik een beltegoed heb van dat bedrag en dat de eerste keer zo snel weg was. Dus als ik gebeld wordt, heb ik nog net de tijd om snel uit te leggen: Niet te bellen maar een mail sturen. Of simpelweg niet op te nemen.

   MariekeV says:

   Beste oosterwijck. Wellicht kunt u overwegen om een zeer klein abonnement te nemen bij uw telefonieprovider. Zo heb ik een abonnementje van €5 per maand met wat belminuten en MB’s. U betaalt dan namelijk niks als u gebeld wordt in het buitenland (binnen de EU). Of dat ook geldt als u prepaid beltegoed heeft, weet ik niet.

   ArjanMx says:

   @oosterwijck Het is ook mogelijk om met een App naar een normale telefoon te bellen; dus met je Mobiele Telefoon vanuit de App via internet naar een Vaste lijn of Mobiel.
   Dit is NIET gratis maar is vele malen goedkoper dan “gewoon” bellen naar het buitenland.
   Ik maak zelf al lange tijd gebruik van van 12voip. Bijvoorbeeld het bellen vanuit BE(of waar dan ook) naar NL kost er 0.06ct p/m. Dus met uw €10 kunt u dan 166 minuten bellen.
   Je maakt een account aan. Je voegt crediet (bel tegoed) toe via het bekende iDeal. Je kan daarna de 12Voip App downloaden op je telefoon en dan gewoon bellen via het internet naar een vaste lijn of mobiel.
   Voordeel is dat u kunt bellen waar en wanneer u maar wilt; zolang u maar internet hebt en crediet.

  MariekeV says:

  Met Viber kan het ook. Beide partijen hebben dan wel deze app nodig.

  oosterwijck says:

  Beste Marieke V.
  Ik heb een abonnement (geen prepaid) bij Simpel. Daarbij heb ik een limiet van €10 per maand en als iemand mij belt, krijg ik gewoon een rekening.

   PJF2020 says:

   Ik zou eens kijken naar de huidige abonnementen van Simpel. Je hebt nu onbeperkt bellen met 4GB data voor €10 per maand.

  PJF2020 says:

  Dit artikel is wat misleidend.
  Je hebt bellen, voip en “bellen” via een app.
  De titel lijkt te zeggen dat je kunt bellen naar iedereen met een telefoonnummer, dit kan wél met gewoon bellen en met voip maar niet via een app.
  Jammer dat dit pas duidelijk wordt als het artikel gelezen is.
  Daarnaast is het nooit echt gratis…