opvliegers

Bonusaflevering podcast Opvliegers van Elles de Bruin

De MAX-NPO Radio 1-podcast Opvliegers  van Elles de Bruin heeft heel wat losgemaakt. Na een succesvolle reeks van 8 afleveringen is er nu ook een bonusaflevering, waarin makers Elles de Bruin en Astrid Cornelisse met enkele hoofdrolspelers en luisteraars terugblikken op het succes van de podcast.

Veel reacties

De podcast Opvliegers heeft een hoop teweeg gebracht. Elles de Bruin, ontving vele reacties van vrouwen die zich herkenden in de verhalen. Elles: “Een van de vrouwen die reageerde vertelde mij dat de tranen over haar wangen biggelden tijdens het luisteren van de podcast. Zoveel herkenning en erkenning. Ze zei: “Het is zo fijn om te horen dat ik geen aansteller ben.”

Herkenning

In de extra aflevering zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken, van het OLVG West uit Amsterdam: “Ik denk dat je heel veel bereikt hebt, en heel veel mensen hebt bereikt en ook dat je het hiermee bespreekbaar maakt. Want dat is het punt waar het nog erg aan ontbreekt. Vrouwen durven er niet over te praten, en dat er ook nog heel weinig kennis is bij zorgprofessionals, ook bij gynaecologen. Het is een feest der herkenning.”

Eveline Bakker van Stichting Vuurvrouw, die vrouwen informeert over de overgang, is het daarmee eens: “We merken dat dit soort initiatieven heel erg worden gewaardeerd, waarin niet alleen experts aan het woord komen, maar ook de ervaringen van andere vrouwen. Dat was een hele mooie toevoeging en gaf veel herkenning. Daar is veel behoefte aan.”

Andere gasten

In de bonusaflevering komt ook Corinne Ellemeet, kamerlid van GroenLinks, aan het woord. Zij heeft eind vorig jaar een motie ingediend in de Tweede Kamer, waarin ze het kabinet vraagt meer aandacht te geven aan het fenomeen overgang. “Het is een maatschappelijk probleem. Veel vrouwen vallen in deze periode uit, met alle gevolgen van dien, ook voor de economie. Vrouwen moeten betere voorlichting krijgen over deze periode in hun leven”, legt Ellemeet uit in de bonusaflevering. De motie is inmiddels aangenomen.

Lily Koopmans, die via het MAX Opinie Panel aan het woord komt in Opvliegers, zegt: “Ik herken alle verhalen van alle vrouwen die erin zitten. Alleen waar ik mij soms aan irriteer, als vrouwen zeggen ‘Overgang? Nooit ergens last van gehad’. Iemand kan er geen last van hebben, dat is geweldig, als je er zo doorheen bent gevlogen. Maar die ondertoon, of ze jou kwalijk nemen dat jij die problemen wel hebt, dat moet ergens aan liggen, dat kan niet anders.”

Taboe doorbreken

Elles hoopte met deze podcast het taboe rondom de overgang eindelijk te doorbreken. “De afgelopen weken heb ik gezien dat het onderwerp menopauze zoveel los heeft gemaakt. Als maker, en ervaringsdeskundige, is dat geweldig om te zien en ik ben ook heel blij dat we hier een steentje aan hebben kunnen bijdragen en het debat nog meer op gang hebben kunnen brengen. Als ik alle reacties lees denk ik dat we op de goede weg zijn.”

Beluister de bonusaflevering

Lunch Lekker

Op 15 januari 2021 belt MAX-dj Daniel Dekker in zijn show Lunch Lekker met Elles de Bruin om te praten over deze podcast en het nieuwe seizoen van het MAX-consumentenprogramma Meldpunt. Dat gaat op 15 januari 2021 van start.  U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een antwoord

Reactie

  1. YvonneSH says:

    Dank jullie wel voor jullie Podcast over Opvliegers. Ik herken alle symptomen en besef nu pas, dat ik toen niet ziek was, maar een extreme vorm van overgangsklachten had. Bizar !
    Ik ben nu 74, was 30 jaar geleden tekenlerares op een basisschool, moeder van een gezin met drie kinderen en een zieke echtgenoot, ineens gebeurde er in toenemende mate van alles met mijn lijf : ernstige bloedingen ( zo is dat nu eenmaal zei de gynaecoloog), , veel hoofdpijn, slecht slapen, nachtzweten, dagzweten, doodmoe, black outs ( onderweg niet meer weten war ik naar toe reed of hoe de route was, een klas komt binnen “uh, wat gingen ook alweer doen”?, namen van leerlingen vergeten )of te koud of te warm ( vooral vaak heet) enz enz. Vele artsen bezocht . U scoort op alles gezond, het zit tussen uw oren….. Zelfs bij overgangsconsulente geweest….nergens viel het kwartje van de impact van mijn overgangsklachten. En ik dacht toen, dat die zo hevig waren omdat ik zo moe werd van een soort vermoeidheidsziekte, M.E. of zo. Veel geld uitgegeven aan alternatieve artsen , die geen diagnose stelden, alleen behandelden. Maar tja, er hielp niks natuurlijk. Uiteindelijk heb ik mijn werk niet meer kunnen volhouden, ik was er zo verdrietig over. Het hele traject heeft 10 jaar geduurd , daarna werd ik weer sterk, gezond en energiek. En dat ben ik nu nog !!! Joepie.