Zo vaak moet een mand van honden en katten schoongemaakt worden

Net zoals wij in ons bed, brengen huisdieren vaak veel tijd door in hun mand. Om die fris te houden, moet er regelmatig schoongemaakt worden. We vertellen hoe vaak dit moet gebeuren en hoe u hierbij te werk kunt gaan.

Hoe vaak de mand schoonmaken?

Het beste is het om de mand 1 keer per week grondig schoon te maken en zo nodig enkele keren tussendoor licht. Dit voorkomt dat er zich vuil, stof en erger, bacteriën, schimmels en virussen ophopen. Ook in het geval van vlooien op uw dier is een extra goede hygiëne van de mand belangrijk. Dan is het zelfs raadzaam de mand elke dag te reinigen, in verband met eitjes die uitkomen. Naast de mand geldt dat dan ook voor de andere plekken waar uw huisdier komt, dus stofzuig of dweil de vloeren bijvoorbeeld dagelijks.

Hoe schoonmaken?

Zit er een wasbare hoes om de mand of het ligkussen, was die dan wekelijks, zo mogelijk op minstens 60 graden. Stofzuig zo nodig eerst, om een harenmassa in de wasmachine te voorkomen. Gebruik een mild geurend wasmiddel, want honden- en kattenneuzen zijn gevoelig en sterke luchtjes houden zij niet van. Ruikt hun geliefde mand opeens als een parfumwinkel, dan kunnen zij hun fijne slaapplek zelfs een poosje links laten liggen. Laat het materiaal na de wasbeurt aan de lucht drogen, want in de droger bestaat het risico op krimpen. Tenzij op het wasvoorschrift staat dat het geen probleem is.

Is de hele mand wasbaar, doe dit dan (handmatig) op een lauwe temperatuur, om het materiaal niet te beschadigen, of warmer en in de wasmachine, als op het wasvoorschrift aangegeven staat. In plaats van wasmiddel kunt u ook een scheutje azijn gebruiken. Dit heeft een milde geur.

De ontwikkeling van vlooieneitjes en -larven stopt ook als u de mand regelmatig uitklopt en in de zon hangt.

hond slaapplaats huis
Lees ook: Wat is de beste slaapplaats voor uw hond in huis?

Niet wasbare mand

Is de mand niet wasbaar, stofzuig hem dan enkele keren per week en 1 keer grondig, om haren en vuil te verwijderen. Eventuele vlekken kunt u verwijderen met een vochtige doek. Stinkt de mand, laat hem dan enkele uren buiten luchten en klop hem goed uit.

dierenharen
Lees ook: Dierenharen van meubels, vloeren en kleding verwijderen

Soort mand van belang

Pluizige manden zien er comfortabel uit, maar het zijn echte vuil- en stofvangers. Stof kan bij gevoelige dieren de slijmvliezen en ogen irriteren en allergische reacties veroorzaken. Een bekleding van katoen is in dat geval beter, maar heeft u wel een pluche stof, stofzuig dan regelmatig, om de mand stofvrij en schoon te houden.

 

mand

Op 3 februari  2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Libelle, Het Poetsbureau, Tips en weetjes, De Nieuwe Hond, MilieuCentraal)

Geef een reactie