blaffen

Zo kunt u uw hond afleren te blaffen als de deurbel gaat

Het blaffen van een hond als de deurbel gaat is een natuurlijke reactie. Het kan echter veel overlast geven (voor de buren) en het is gelukkig vaak wel af te leren. In dit artikel vertellen we hoe u daarvoor te werk gaat.

Blaffen uit waakinstinct of enthousiasme?

Een bezoeker voor de deur die aanbelt kan verschillende reacties oproepen bij een hond. Zo kan het waakinstinct van een hond geprikkeld worden. Het kunnen wat hem betreft mogelijke indringers zijn, waartegen hij zijn baasje wil beschermen. Hij reageert daar actief op en gaat blaffen. Het hoeft echter zeker niet per se een reactie van agressie te zijn. Andere honden kunnen juist dol zijn op bezoek en dan is het vooral een stukje enthousiasme over de situatie die zich voordoet.

Zo leert u het blaffen af

Gaat de deurbel, zorg er dan voor dat u zelf volkomen rustig reageert. Uw hond let ook op uw gedrag en als hij ziet dat de deurbel u niets doet, zal hij al iets rustiger worden. Blaft hij flink, ga dan in elk geval niet tegen hem schreeuwen en trek hem ook niet weg aan zijn halsband. Er zijn vervolgens verschillende methodes om het blaffen af te leren.

Geef hem een vaste plek

Leer hem met bijvoorbeeld het commando “plaats” naar zijn eigen plek te gaan en begeleid hem hier naar toe. Het beste is het als die zich niet te dicht bij de voordeur bevindt. Beloon hem als hij dat inderdaad opvolgt. Ga vervolgens een stapje verder. Geef hem het commando en laat iemand (bekends) aanbellen terwijl hij op zijn plek is, maar doe niet open. Verlaat hij zijn plek, geef het commando dan opnieuw. Negeer hem net zo lang tot hij stopt met blaffen en beloon hem dan en geef hem “vrij”, of een dergelijk commando. Heeft u dit geoefend tot dit soepel verloopt, dan kunt u er toe over gaan het commando pas te geven als de bel gaat. Doe dan ook de deur open en blijf tussen uw hond en het bezoek staan. Het werkt het beste als u aan het bezoek vraagt uw hond te negeren. Beloon hem als hij stil blijft. Uiteindelijk zal uw hond meestal niet meer blaffen in die situatie .

Bied afleiding (tijdens het blaffen)

Honden die zich vervelen zien een bel die wordt ingedrukt des te meer als een welkome afleiding en ze zullen hier extra sterk op reageren. Geef uw hond daarom iets anders te doen als u bezoek verwacht en leid hem bijvoorbeeld af met een leuk speeltje, een spelletje of een lekker bot. U kunt uw hond ook aanleren een speeltje of bot in de bek te dragen op het moment dat de bel gaat. Dit werkt kalmerend en hij kan dan niet blaffen.

blaffen

Andere deurbel

Heeft uw hond altijd flink geblaft als de deurbel gaat? Dan kan het de moeite waard zijn om voor u begint met het afleren hiervan een andere klank te selecteren voor uw bel. Of als dat niet mogelijk is, de bel te vervangen door een ander exemplaar, dat heel anders klinkt. Hierdoor is dat geluid nieuw voor uw hond en lukt het soms beter hem ander gedrag aan te leren.

Geef uw hond controle

Als uw hond het gevoel heeft controle te hebben over de situatie, levert dat hem minder stress op. Dat bereikt u bijvoorbeeld wanneer u indien mogelijk ervoor zorgt dat hij kan zien wie er voor de deur staat. Hem bij zijn halsband vastpakken heeft het tegenovergestelde effect. Ook honden die uit enthousiasme blaffen vinden het prettig om te zien wie er komt. Het zal bij hen heel veel training vergen ze aan te leren op hun plaats te blijven. In dit geval werkt het daarom soms beter wanneer zij mee mogen lopen naar de deur en daar te gaan zitten zonder te blaffen.

Wees-stil-commando

U kunt uw hond ook een “wees-stil”-commando aanleren, dat u ook in andere situaties kunt gebruiken. Trek hiervoor zijn aandacht als hij blaft en geef het commando. Ondersteun dit bijvoorbeeld door met een voorwerp een hard geluid te maken. Zoals bijvoorbeeld een blikje met munten. Prijs en beloon uw hond als hij stopt met blaffen. Schreeuw het commando nooit naar hem, maar zeg het op een rustige toon. Anders kan uw hond denken dat u lustig met hem mee blaft en versterkt u zijn gedrag juist.

Agressief gedrag

Soms lukt het niet om het blaffen af te leren of reageert uw hond zelfs agressief op bezoekers. Dan is er meer voor nodig om hem dit gedrag af te leren en is er soms een therapeut op het gebied van hondengedrag nodig.

(Bron: RTL Nieuws, Pets Place, Puppyopvoeden.nl, Hills. Foto: Shuttestock)

Geef een antwoord

Reactie

    valerie3 says:

    Heel goed allemaal maar als je single bent is dit niet haalbaar.