Oost-Indische kers

Tip 22: Oost-Indische kers: alles is eetbaar!

Van Oost-Indische kers kan men zowel inwendig als uitwendig genieten. De planten zijn eenvoudig te kweken uit grote zaden, die erg gemakkelijk kiemen. Ze vormen lange stengels, die overal naartoe klimmen en een overvloed aan bloemen voortbrengen.

Staat er een hek in uw tuin, laat Oost-Indische kers dan hierlangs klimmen, dit geeft een leuk effect. Bedenk wel dat hij niet tegen vorst kan en dus pas na half mei buiten kan staan. Kweek ze eventueel eerst in potten in een kas.

Van deze plant is alles eetbaar; het blad, de bloemen en de zaden. Alles smaakt enigszins naar peper, kan in allerlei salades en is zeer gezond. De bloemen smaken een beetje naar radijs. De plant is in vele kleuren te koop: fel rood, oranje, geel, abrikoos.

Zelf zaaien is goedkoper. Mooie soorten vind ik Tropaeolum Salmon Gleam en Tropaeolum Black Velvet. Tropaeolum peregrinum of wel kanariekers heeft gele bloemen, zoals de naam al aangeeft en is een echte klimmer. De plant werkt zich met zijn stengels omhoog tegen elke mogelijke steun en kan wel 2 tot 3 meter hoog worden. Het blad lijkt op een vijgenblad, maar is veel kleiner. Ook dit is een eenjarige en het is verstandig zaad te oogsten van deze plant, want dat is niet overal verkrijgbaar.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 18 2021

Geef een antwoord