kliko's verbergen

5 manieren om kliko’s te verbergen

In veel gemeentes hebben huishoudens te maken met 1 of meerdere kliko’s voor het vuil. Zeker als het er meer dan 1 is, kunnen die flink in de weg staan. En dat niet alleen, bijna niemand wordt echt blij van de aanblik van die grote, plastic bakken. Bekijk tips om vuilcontainers aan het oog te onttrekken.

Ombouw

Er zijn verschillende kant-en-klare ombouwkasten voor kliko’s te koop en als u een beetje handig bent kunt u er ook zelf 1 naar eigen smaak maken. Op internet zijn allerlei leuke doe-het-zelf-ideeën te vinden. Desgewenst voorzien van wat extra opbergruimte, zodat u er bijvoorbeeld ook openhaard hout, kussens voor de tuinmeubelen of uw gereedschap in kwijt kunt. Voorzie de ombouw als u er kostbare materialen in opbergt dan wel van een slot, om diefstal te voorkomen. Door de ombouw van een dakje met (sedum) plantjes te voorzien oogt die extra fraai en bent u ook meteen goed bezig op het gebied van waterbeheer en biodiversiteit om het huis.

Scheidingswand

Heeft u een plek in de tuin of naast het huis waar de bakken kunnen staan, maar die vol in het zicht ligt? Onttrek de bakken dan aan het oog door er een scheidingswand voor te zetten. In de tuin werkt het goed dit met hetzelfde materiaal te doen als een eventuele schutting. Maar u kunt bijvoorbeeld ook zelf een wand maken met elk gewenst materiaal, zoals riet of bamboe op rol. Ook met pallets kunt u eenvoudig een wand maken. U heeft er afhankelijk van de hoeveelheid bakken 3 of meer van nodig. 2 voor de zijwanden en 1 of meer voor de voorkant. De pallets kunt u in elke gewenste kleur verven en in de uitsparingen bovenin kunt u eventueel nog kleine bloembakken met wat plantjes kwijt.

scheidingswand

Haag

Een manier om extra groen toe te voegen en de kliko’s uit het zicht te halen is door ze achter een haag van groenblijvende planten te zetten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met laurierkers (Prunus laurocerasus), Portugese laurier (Prunus l. ‘Angustifolia’), niet woekerende bamboe (Fargesia) of conifeer (Thuja). Ook een kant en klare haag van klimop (Hedera) is een goede optie. Die laatste blijft ook vrij smal, zodat u minder ruimte kwijt bent.

Plantenbakken

Een combinatie van een scheidingswand en een haag: plaats smalle plantenbakken voor de containers met daarin mooie, dichte, groenblijvende planten, zoals bijvoorbeeld bamboe.

Stickers voor kliko’s

Heeft u geen mogelijkheid om een kliko weg te werken, dan kunt u hem ook nog verfraaien met een compleet dekkende sticker. Zoals een foto van een bos of strand. Echt mooier wordt hij er waarschijnlijk niet op, maar dan kijkt u in elk geval naar iets wat u wel aanstaat.

(Bron: VT Wonen, Pinterest, Libelle.be, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Kransje says:

    Oh, wat ben ik jaloers op een groene container….. woon op 7e etage dus al mijn afval, zoals van groenten, fruit, een verlepte bos bloemen, oude garaniums van mijn balkon, uitgebloeide hortensias, dus noem alles maar op wat groenafval is dat moet ik bij het RESTAFVAL doen in een ondergrondse container met zo’n hele smalle opening. Daar moet ik dan ook nog voor betalen!! Het gaat mij zo aan het hart! Zou hiervoor een oplossing te bedenken zijn?

      dragon says:

      Ik ben jaloers op u, want in de zomer stinkt het vreselijk,
      We doen daarom alleen tuinafval erin, en zeker geen groente of fruitafval.
      De GFT bak wordt 1 keer per 2 weken geleegd.
      Daarna mag ik weer poetsen, want anders lopen de maden eruit, en ik ben geen liefhebber van sportvissen.
      Als het in de winter vriest, dan is de bak niet goed leeg.
      En veeeel betalen moeten we allemaal.
      En daarbij vraag ik mij af, of al dat scheiden nut heeft, omdat het vaak tezamen met het restafval verbrand wordt

    denktenk says:

    GFT afval wordt nooit met restafval verbrand; daarvoor is het te waardevol en te eenvoudig te ‘recyclen’ oftewel composteren. Scheiden dus alstublieft en neem de kleine ongemakken voor lief. Het is voor een goed doel.