regent

Op deze plekken in Nederland regent het het vaakst

Voelt het alsof het in uw woonplaats vaker regent dan ergens anders? Het ligt aan waar u woont, maar het zou zomaar kunnen kloppen. In bepaalde gebieden van Nederland regent het namelijk meer dan op andere plekken.

Neerslaggemiddeldes van 30 jaar

Het KNMI meet de hoeveelheid neerslag al sinds 1906. Om een beeld te krijgen vergelijken ze steeds 30 jaar. Voor de periode van 1991 tot 2020 valt er gemiddeld gezien de meeste neerslag in de kustgebieden, op de Veluwe, in het noorden en in Zuidoost-Limburg.

Neerslag-kaart-Nederland-bron-KNMI

Regenachtige kustgebieden

De gebieden liggen verspreid over het land en hebben allemaal een andere oorzaak. De kustgebieden van Noord- en Zuid-Holland zijn natter, vanwege de neerslaggebieden die boven zee hangen. Zodra deze aan land komen, gaat het regenen, omdat ze geen vochtige lucht van de zee meer krijgen. Daarom valt de meeste regen, volgens Weeronline, dicht bij de kust.

Wat in deze regio ook meespeelt, is dat beide provincies relatief dicht bevolkt zijn. Er valt meer neerslag in stedelijke gebieden, omdat het er warmer is. Warme lucht bevat meer vocht.

Natste en droogste dagen van de week
Lees ook: Wat zijn de natste en droogste dagen van de week?

Regen door hoogte

Ons land is niet heel heuvelachtig en we hebben geen bergen, maar toch speelt de hoogte van sommige plekken ook een rol. Zo zijn de Veluwe, het Drents plateau en Zuidoost-Limburg natter vanwege hun hogere ligging. De lucht die richting deze gebieden waait, moet omhoog. Daardoor koelt de lucht af en dit zorgt voor condensatie in het aanwezige vocht. Zo ontstaan waterdruppels en dus wolken. Zodra de lucht het gebied voorbij is, kan het weer dalen en opwarmen. Zo wordt de lucht weer droog.

De natte Veluwe

De Veluwe is al jaren één van de natste plekken van het land. In 2018 is Hoog Soeren (bij Apeldoorn) de natste plek van het land. Als gekeken wordt naar de gemiddelden van de 30 jaar ervoor, valt er zo’n 1.000 milliliter water. In 2020 is februari een hele natte maand. Toen is er op 27 februari al 180 milliliter vocht uit de lucht gekomen in Apeldoorn, Hoogwoud en Helmond. Dat is het meest sinds het begin van de metingen.

regen
Lees ook: Waarom valt er in de herfst zoveel regen?

In Zoetermeer regent het ook vaak

Maar ook Zoetermeer staat bekend als een stad waar gemiddeld gezien veel regen valt. Peter Siegmund van het KNMI legt aan het AD uit hoe dat komt. “Door warme steden stijgt de lucht omhoog. Opstijgende lucht koelt af en regent uit. Door de overheersende windrichting komt het vaak uit in Zoetermeer. De stad is ook een soort berg door de hoge gebouwen die de lucht omhoog duwen. Dat zie je ook bij de heuvels op de Veluwe. Verder ligt Zoetermeer dicht bij zee, dus dicht bij de bron. In het hele kustgebied regent het daardoor meer dan in de rest van Nederland.”

Droogste plekken van Nederland

De droogste plekken van het land zijn over het algemeen te vinden langs de grens met Duitsland, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg.

(Bron: KNMI, Weeronline, Omroep Gelderland, AD. Foto: Shutterstock en KNMI)

Geef een reactie