regen

Natter van rennen of lopen in de regen? Hoe blijft u het droogst?

Wanneer u wordt overvallen door regen, heeft u in het gunstigste geval een paraplu bij u. Of een regenjas of poncho aan. Is dat niet het geval en wilt u toch graag zo droog mogelijk blijven, wat kunt u dan het beste doen? Rustig blijven lopen of het op een rennen zetten?

Rennen of lopen in de regen?

Door te rennen, zijn we sneller van de regen verlost, maar zorgt het er niet juist voor dat we natter worden? Omdat we zo meer druppels vangen? Deze vraag blijkt vrij lastig te beantwoorden. Onderzoeken die ernaar gedaan zijn, laten wisselende resultaten zien. Eigenlijk komt het erop neer dat de verschillen niet zo heel groot zijn. Toch lijkt rennen een net iets betere optie te zijn. Experimenten ermee laten zien dat er door het rennen niet eens zoveel extra druppels op ons terecht komen. Maar het voordeel is wel dat we er sneller door uit de regen zijn.

regent
Lees ook: Op deze plekken in Nederland regent het het vaakst

Allerlei factoren van invloed

Of het inderdaad handiger is om te rennen hangt van een aantal factoren af. Ten 1e van uw lichaamsbouw. Voor hele dunne mensen geldt bijvoorbeeld dat zij beter iets minder hard kunnen rennen door de regen. Ook de grootte van de druppels en de windrichting zijn van belang. Miezert het slechts of hoost het? En denkt u dat u minder nat wordt van miezer, dan van harde regen? Het tegenovergestelde is het geval. Dat komt doordat grote druppels van hoger komen en harder neerkomen. Daardoor spatten de druppels uit elkaar wanneer ze u raken en wordt u er maar deels nat van. Bij miezer valt de regen rustig, maar gestaag en raakt al het water u.

Wat u dus het beste kunt doen? Dat is een kwestie van per situatie uitproberen. En daarbij is het natuurlijk ook altijd verstandig om er rekening mee te houden hoe glad de ondergrond is.

kamperen in de regen
Lees ook: 10 tips bij kamperen in de regen

Adviezen

Tegenover het AD heeft druppeldeskundige Hanneke Gelderblom wel nog een extra advies: “Als het waait in de rug, dan moet je loopsnelheid ongeveer gelijk zijn aan de snelheid van de regendruppels. Met tegenwind is rennen altijd beter.” In de wetenschapsrubriek Willem Wever van KRO-NCRV luidt het advies om zo snel mogelijk te lopen wanneer de regen van boven of van voren komt. En langzaam te lopen wanneer de regen van achteren komt.

Hard of langzaam fietsen bij regen?

Voor fietsen geldt ongeveer hetzelfde. U wordt waarschijnlijk net wat minder nat, wanneer u snel fietst. Doe dit dan echter niet voorovergebogen. Op die manier wordt het lichaamsoppervlak dat door de regen geraakt wordt namelijk groter. Blijf dus bij voorkeur rechtop zittend fietsen.

(Bron: Wandel Magazine, AD, Libelle, Willem Wever, HLN.be, De Volkskrant. Foto: ANP)

Geef een reactie