jas

Waar of niet: wie binnen een jas aan heeft, krijgt het buiten kouder

Veel mensen denken dat het beter is om pas vlak voor het naar buiten gaan hun jas aan te doen. Dit met de opvatting dat die dan meer warmte geeft, dan wanneer hij al ruimschoots op tijd aangetrokken is. En wie van buiten naar binnen komt, doet er goed aan de jas zo snel mogelijk uit te doen, anders is het buiten daarna extra koud. Maar klopt dat ook?

Jas geeft buffer tegen de kou

Het lijkt onverstandig om voor u naar buiten gaat al wat verder van tevoren uw jas aan te doen binnen. Want heeft u er buiten dan nog wel baat van? Het tegenovergestelde is echter het geval. Tegen de wetenschappelijke website Quest zegt hoogleraar thermofysiologie Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht University dat het juist aan te raden is de jas zo vroeg mogelijk aan te doen, wanneer u wat langer buiten in de kou wilt zijn. Door u binnen al warm in te pakken, bouwt u alvast een buffer op voor wanneer u vervolgens de kou in stapt.

oma
Lees ook: Oma weet raad, maar heeft zij altijd gelijk?

Innerlijke thermostaat

De reden is dat de innerlijke thermostaat van het lichaam dan op volle kracht aan gaat, waardoor het beter bestand is tegen lage temperaturen buiten. Doet u pas op het moment dat u naar buiten gaat uw jas aan, dan is daar niet meer genoeg tijd voor en zult u het in 1e instantie juist kouder hebben. Hetzelfde geldt overigens voor als we met een jas aan van buiten naar binnen gaan. Vaak klinkt dan het advies om de jas snel uit te doen, anders heeft u er als u erna weer naar buiten gaat niets meer aan. Maar ook in dit geval is het dus juist andersom. Dat komt doordat de jas de warmte die u heeft behoudt, zodat u het buiten minder koud krijgt.

Zorg er wel voor dat u het ook weer niet zo warm krijgt binnen dat u gaat zweten. Zweet dat verdampt zorgt er namelijk voor dat u afkoelt en het vooral erna in de kou, eerder koud krijgt.

gevoelstemperatuur
Lees ook: Wat is een gevoelstemperatuur en hoe wordt deze bepaald?

Aan lagere temperaturen wennen

Gaat u alleen even kort naar buiten, bijvoorbeeld om iets uit de auto te pakken, dan kan het soms wel handig zijn om de jas daarbij uit te laten. U went zo makkelijker aan lagere temperaturen. In een eerder artikel gaan we daar dieper op in en vertellen we ook dat er wel effecten zijn op de gezondheid waarmee rekening gehouden moet worden.

(Bron: Quest, Linda, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    maxwout says:

    Dit snap ik niet: “Hetzelfde geldt overigens voor als we met een jas aan van buiten naar binnen gaan. Vaak klinkt dan het advies om de jas snel uit te doen, anders heeft u er buiten niets meer aan. Maar ook in dit geval is het dus juist andersom. Dat komt doordat de jas de warmte die u heeft behoudt, zodat u het buiten minder koud krijgt.”
    Met name “anders heeft u er buiten niets meer aan” en “zodat u het buiten minder koud krijgt”.
    Want we gaan toch met een jas aan van buiten naar binnen…

      MAX Vandaag says:

      Beste maxwout, bedankt voor uw reactie. Het stond er inderdaad wat verwarrend. We hebben er nu aan toegevoegd dat het er in dit geval om gaat wanneer u erna weer naar buiten gaat.
      Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag