schaar

Zo kunt u een botte schaar eenvoudig slijpen en weer scherp krijgen

Na verloop van tijd kan een schaar minder scherp worden en een botte schaar knipt niet fijn. In plaats van hem te vervangen kunt u eerst nog proberen hem eenvoudig met slijpen weer scherp te maken. Dat kunt u op verschillende manieren doen. We leggen u hieronder uit hoe u te werk moet gaan.

Schaar slijpen met aluminiumfolie

Heeft u aluminiumfolie in huis, dan is dit een prima mogelijkheid om uw schaar weer scherp te krijgen. Alles wat u nodig heeft is een stuk van zo’n 20 centimeter lengte. Vouw dit enkele keren dubbel, zodat u een dikkere plak van zo’n 6 tot 8 lagen krijgt. Knip dit dan vervolgens een aantal keer in de lengte door en uw schaar wordt tijdens het knippen weer helemaal scherp. Let er wel op dat u tijdens het knippen het gehele oppervlakte van de schaar gebruikt, anders wordt alleen het gedeelte scherp waar hij de aluminiumfolie raakt.

ijsblokjes droger
Lees ook: IJsblokjes en aluminiumfolie: ook heel nuttig in de droger

Schaar slijpen met schuurpapier

In plaats van aluminiumfolie kunt u voor deze methode ook schuurpapier gebruiken. Vouw het vel dubbel, met de schuurkanten naar buiten en knip net als bij het folie een aantal keer door het vel schuurpapier, net zo lang dat hij weer scherp is. Meestal is een keer of 10 á 20 voldoende. Buiten dat de schaar weer scherp wordt, worden ook eventuele bramen of deukjes gladder gemaakt. Mochten er restjes schuurpapier op de bladen achterblijven, neem die dan met een velletje vochtig gemaakt keukenpapier af.

Staalwol en schuurlinnen

Ook door het knippen in staalwol of schuurlinnen wordt een schaar geslepen en dus weer scherp.

Wetsteen

Een wetsteen is iets duurder, maar hier kunt u ook messen mee slijpen, dus dan heeft u er ook op andere momenten wat aan. Een wetsteen heeft over het algemeen een zijde met grove en met fijne korrels. Afhankelijk van hoe bot de schaar is kunt u dus voor 1 van de 2 kiezen. Of eerst de grovere kant gebruiken en vervolgens de fijnere. Soms werkt het makkelijker om de schaar even los te schroeven, zodat u de bladen in hun geheel kunt slijpen. Vindt u het lastig om te bepalen hoe ver u moet slijpen, zet dan met een stift een streepje op de bladen. Zijn de strepen eraf geslepen, dan is de schaar weer klaar voor gebruik.

Op 7 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: RTL Nieuws, Tips en weetjes, WikiHow, Oma Weet Raad)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Fransjes says:

    Deze middeltjes behalve de wetsteen doen alleen maar bramen op de schaar zetten zodat het lijkt of dat de schaar weer scherp is maar eigenlijk is de schaar verpest en kan je hem weggooien.

    Babilon says:

    Ook eenvoudig en goed werkend: “Knip” rondom de hals van een glazen fles alsof u de hals er af wilt knippen.
    Na enkele malen is de schaar weer scherp!