Geen bakpapier in huis en toch iets bakken? Gebruik dan één van deze alternatieven

Bakpapier is onmisbaar in de keuken, wanneer u iets gaat bakken. Het is nodig in een bakvorm of om te zorgen dat iets niet aan de bakplaat of het rooster vastplakt in de oven. Maar wat als u er ineens achter komt dat u geen bakpapier meer in huis heeft? Gelukkig zijn er alternatieven, die u hoogstwaarschijnlijk wel in huis heeft.

Wat is bakpapier?

Bakpapier is er in het wit of bruin en het zorgt ervoor dat het baksel niet aan de vorm of bakplaat blijft plakken. Er zit namelijk een speciale coating op het papier, die het plakken voorkomt. In sommige gevallen is het noodzakelijk om bakpapier te gebruiken. Wanneer het op is, kunt u deze alternatieven gebruiken.

Aluminiumfolie als alternatief

Iets wat u waarschijnlijk wel in huis heeft, is aluminiumfolie. Dit kunt u als alternatief voor bakpapier gebruiken. Zowel voor het gebruik in een bakvorm, als op een bakplaat. Zorg wel dat u de folie nog invet, anders plakt het alsnog aan uw baksel vast.

Siliconen bakvormen

Heeft u bakpapier nodig voor in een metalen bakvorm? Kijk dan of u misschien ook een siliconen versie van die bakvorm heeft. Dit hoeft namelijk niet extra ingevet te worden, omdat er al een speciaal laagje in zit. Daarom is bakpapier ook niet nodig, probleem opgelost!

Lees ook: Wat is het verschil tussen een siliconen en metalen bakvorm?

Siliconen bakmat in plaats van bakpapier

Wie vaker bakt, heeft misschien een siliconen bakmat in huis. Dit is een duurzaam alternatief voor bakpapier, want u kunt het keer op keer gebruiken. Soms tot wel 3.000 keer. En dat terwijl bakpapier maar 1 keer meegaat. Deze is vooral handig wanneer u een bakplaat wil bekleden, bijvoorbeeld om koekjes te bakken of worstenbroodjes te maken. Een bakvorm bekleden met een siliconen bakmat lukt vaak niet.

Boter of olie en bloem

Een ander alternatief voor bakpapier zijn boter of olie en bloem. Vet de bakplaat of de bakvorm in met boter of olie en bestrooi met een laagje bloem. Haal het overtollige bloem weg. Dit zorgt voor een beschermlaagje van de bakvorm of de bakplaat. Het is een soort anti-aanbaklaag. Het zal alleen wel iets meer werk zijn om schoon te maken achteraf.

Heeft u weer bakpapier in huis gehaald? Dan legt Heel Holland Bakt uit hoe u dit makkelijk in een bakvorm krijgt.

(Bron: Rutger Bakt, RTL, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    johanna78 says:

    Gewoon bakpapier bevat PFAS, er is ook bakpapier verkrijgbaar zonder PFAS. Waarom wordt dit niet vermeldt?
    Ook aluminium folie is giftig. Geen woord hierover.

    Pien50 says:

    Johanna78
    Puzzle:
    Ik vermelD
    Hij vermelDT
    Wordt vermelD
    Succes

    Ceessie1001 says:

    Pien50
    Leuk he iemand corrigeren op spelfouten…iets te vaak vingertikjes gehad op school?
    Als je geen reactie wilt geven op het artikel kruip dan lekker onder je steentje terug