aluminiumfolie in de airfryer

(Hoe) zijn aluminiumfolie en bakpapier te gebruiken in een airfryer?

Veel etenswaren die in de frituurpan of oven bereid worden, kunnen net zo makkelijk in de airfryer. Inmiddels wordt hij dan ook voor zo veel meer gebruikt dan alleen het bereiden van snacks. In de oven zijn aluminiumfolie en bakpapier een handig hulpmiddel, die het apparaat ook nog eens schoner houder. Maar kunnen ze ook in het multifunctionele apparaat gebruikt worden?

Kan aluminiumfolie in de airfryer?

Omdat er over het algemeen geen olie of vetten gebruikt worden tijdens de bereiding, valt het meestal mee met hoe vies de airfryer wordt. Echt nodig is het gebruiken van aluminiumfolie dan ook niet. Wilt u het toch gebruiken, dan is dat echter in de meeste airfryers wel mogelijk. Controleer voor de zekerheid altijd de handleiding van uw machine, want er zijn altijd uitzonderingen en u wilt niet riskeren dat uw garantie vervalt. Uitvinder Philips raadt het op de eigen website bijvoorbeeld ook af, omdat het de optimale werking van het apparaat kan belemmeren en gevaarlijk kan zijn.

Wilt u het toch gebruiken, dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Zorg er ten eerste voor dat u het alleen in het bakje gebruikt (dus niet los in de airfryerlade) en het er niet buiten uitsteekt. Ook mag het niet de gehele oppervlakte bedekken. Dit zodat de lucht er wel doorheen kan blijven stromen, wat nodig is voor de juiste garing. Wanneer de bodem compleet bedekt is, worden de gerechten veel minder krokant.

Schakel de airfryer daarnaast nooit in zonder eten dat zwaar genoeg is op het aluminiumfolie geplaatst te hebben. Anders kan het folie naar het verwarmingselement gezogen worden en in de fik vliegen. Het is het beste wanneer het stuk folie net iets groter is dan het voedsel dat u bereidt, maar wel zo klein mogelijk.

Een airfryer op het keukenblad.
Lees ook: Bijna alles kan in de airfryer, maar bereid dit er niet in

Gebruik aluminiumfolie niet in combinatie met zuren

Voedingsmiddelen die zuren afgeven, zijn niet geschikt om in combinatie met aluminiumfolie te gebruiken in de airfryer. Dit omdat het folie reageert op zuur en er dan deeltjes kunnen losraken en er een rare smaak of zelfs brandplekken kunnen ontstaan. Dit geldt voor bijvoorbeeld tomaten, citrusvruchten of voedsel met azijn erin verwerkt.

Kan bakpapier in de airfryer?

Voor bakpapier geldt hetzelfde als voor aluminiumfolie. Het kan eventueel in de airfryer gebruikt worden, maar het is over het algemeen niet nodig of wenselijk. Ook moet u met dezelfde dingen rekening houden, zodat de luchtstroom mogelijk blijft en het papier niet richting het verwarmingselement gezogen kan worden. Let er verder op dat u het niet verwart met vetvrij papier. De coating die daarop zit, kan namelijk smelten en dan schade of brand veroorzaken. Er is wel speciaal airfryer bakpapier verkrijgbaar. Dit is voorzien van gaatjes, zodat de luchtstroom niet geheel wordt onderbroken. Hetzelfde effect krijgt u, door in normaal bakpapier gaatjes aan te brengen, met bijvoorbeeld een perforator.

airfryer
Lees ook: Denkt u erover een airfryer aan te schaffen? Let dan hier op

Conclusie

Het is eventueel mogelijk om aluminiumfolie of bakpapier in de airfryer te gebruiken, maar onder andere Philips raadt dit af. Gebruikt u het wel, dan kan het knapperige effect verloren gaan en bij een foutief gebruik kan het gevaarlijk zijn.

De airfryer schoonmaken

Is uw apparaat vies geworden, dan geven we in een eerder artikel tips hoe u hem het beste weer schoon kunt maken.

(Bron: Archief, Philips, Culy, 24Kitchen, Margriet, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Inge Simao says:

    Bakpapier raad ik op de hogere temperatuurstanden af. Dat kan behoorlijk oververhit raken. Ook oppassen dat het niet gaat ‘zweven’ dan komt het tegen het verwarmingselement