Wat zijn goede alternatieven voor aluminiumfolie en vershoudfolie?

Liever geen aluminiumfolie of vershoudfolie gebruiken? Dit zijn 5 alternatieven

Om eten af te dekken of een helft van iets te bewaren, gebruiken we vaak aluminium- of plastic folie. Na gebruik wordt het stuk weggegooid. Zonde, want er zijn duurzamere alternatieven. Zo zijn er meerdere manieren om eten te bewaren of op te bergen. 

De bijenwasdoek

Wilt u een restje eten afdekken of eten meenemen voor onderweg? Of een potje afdekken of kaas verpakken? Een goed alternatief is dan een bijenwasdoek. Dit is een lap katoen, geïmpregneerd met bijenwas en jojoba olie. Dit kan veelvuldig gebruikt worden. Alleen even afspoelen onder koud water en afdrogen.

Het is een wat stugger doek, wat door de warmte van uw handen soepeler wordt. Zo kunt u het om een potje of bakje vouwen om iets af te dekken. Dan blijft het daarna zitten, omdat het afkoelt en stijf wordt. Wie geen dierlijke producten wilt gebruiken kan een doek met candelillawas gebruiken. Dit is plantaardig.

Een bijenwasdoek, als alternatief.

aluminiumfolie
Lees ook: Dit is waarom aluminiumfolie een glanzende en een matte kant heeft

Siliconen deksels (food huggers)

Heeft u een halve appel, citroen of iets anders met een open snijvlak over? Daar kan folie overheen, maar een alternatief is een siliconen deksel. Deze worden ook wel food huggers genoemd, ze omarmen het product namelijk. Dit spant u over het snij-oppervlak van het fruit of de groente heen en dekt het zo af. Na gebruik kan het onder de kraan afgespoeld worden. Ze zijn er in verschillende maten. De grote varianten kunnen ook bakjes of schalen afdekken.

Siliconen deksels om fruit en groente af te dekken, food huggers. Als alternatief voor aluminiumfolie.

Siliconen deksels om bakjes af te dekken.

Een lunchbox of herbruikbare zakjes

Brood mee voor onderweg of op kantoor? Dat kan in een harde lunchbox of in een herbruikbaar zakje. Dit zijn vaak stevige siliconen zakjes. Diverse merken bieden dit aan, een aantal ervan kunnen ook in de vriezer, magnetron en in de vaatwasser.

Siliconen herbruikbare zak.

Bananenbladeren als alternatief

In Aziatische landen gebruiken ze dit al langer, in Nederland is het nog wat onbekender. Bananenbladeren zijn ook een goed alternatief voor plastic- of aluminiumfolie. Het kan wel wat lastiger te vinden zijn, maar de meeste toko’s hebben het wel. Dit is ook handig wanneer u iets wilt grillen op de barbecue, zoals vis. Door het in te pakken in een bananenblad blijft de vis niet plakken aan het rooster en kan het ook niet verbranden.

Bananenbladeren op de barbecue.

Als laatste alternatief: gebruik een natte krant

Heeft u geen van de bovenstaande producten in huis? En wilt u niks nieuws aanschaffen, maar heeft u nog wel een kranten abonnement? Dan werkt dat in sommige gevallen ook. Dit is vooral handig wanneer u bladgroenten of kruiden vers wilt houden. Door de groenten of kruiden in een krant te rollen en daarna een beetje vochtig te maken, blijft het in de koelkast langer goed.

(Bron: RTL Nieuws, Binnenstebuiten, Veganistisch Koken, Bedrock. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hans47 says:

  Nat kranten papier om voedsel? die inkt geeft toch af en lijkt mij echt niet gezond. Heb overal vacuüm bakjes voor en voor snel te gebruiken voedsel een natte theedoek ( van mijn moeder geleerd uit vroegere tijden!)

  Hier Bergeijk says:

  Natte kranten om de bloemkool?! Alleen het idee vind ik al smerig. Zelfs al zou onderzoek uitwijzen dat het niet onverantwoord is dan is dat nog het laatste waaraan ik zou denken. In de Kringloopwinkel liggen regelmatig Tupperware-dozen in de schappen die daar heel betaalbaar zijn. Is de groente er te groot voor dan gewoon in stukken snijden.

  profiel-verwijderd says:

  Natte kranten? ik moet er niet aan denken, zoals de andere al hebben geschreven, zijn er gezondere en betere alternatieven.