statische energie

Statische schokken? Knuffel een plant!

Nu het buiten vriest, hebben veel mensen last van statische energie die soms voor schokken zorgt. Dit is niet altijd prettig, maar gelukkig zijn er concrete oplossingen.

Zo ontstaat statische energie

Statische energie ontstaat wanneer isolerende materialen met elkaar in contact komen. Stel: u zit de hele dag op een stoel en gaat soms verzitten, dan ontstaat er statische energie tussen de stoel van uw kledingstuk en de stof van de stoel. Meestal vloeit deze energie snel weer weg maar door bepaalde omstandigheden, zoals koude lucht, kan dit lastig zijn.

Knuffelen met een plant

Wie zelf statisch ‘geladen is’ en een voorwerp aanraakt dat dit ook is, kan een schok krijgen. Voor de een is dit pijnlijker dan voor de ander, maar prettig is het nooit. Gelukkig zijn er manieren op de kans op zo’n erop te reduceren. Zo geeft Ans Noordink uit Haaksbergen goed advies in de regionale krant Tubantia: “Ik ga voordat ik iets uit de printer haal (op haar werk, red.) of iemand een hand geef altijd even tegen de kantoorplant aanstaan die naast de printer staat. Dan ontlaad ik even, en kunnen we weer door.”

Remedies

Dit advies is vooral bruikbaar voor mensen die op kantoor werken, maar mensen die dit niet doen kunnen ook van alles doen om de kans op een schok te verminderen. Wij hebben er een paar voor u op een rij gezet:

– Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van uw kledingstuk. Het metaal ontlaadt waardoor u geen schokjes krijgt bij het aanraken van een geleider.

– Smeer uw lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand.

– Draag schoenen met een leren zool. Rubberen zolen zorgen ervoor dat u elektrische lading opbouwt.

– Behandel uw kleding met een koolstofvezelborstel, zo veegt u de geladen deeltjes er in een handomdraai af.

– Was uw kleren met een beetje azijn of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt anti-statisch.

– Probeer uw haar zo min mogelijk te wassen, zo maakt uw hoofdhuid meer oliën aan en dat voorkomt statisch haar.

– Spuit een beetje haarlak in uw pet of muts. Dat werkt goed.

(Bron: ANP, Tubantia, Twitter)

Geef een reactie