kriebeltrui zachter maken

Kriebelende trui? Met deze tips wordt een kriebeltrui zachter

Soms kan een trui er nog zo comfortabel uitzien, maar in de praktijk blijkt het soms een echte kriebeltrui te zijn. Wij hebben 6 tips om een kriebelende trui zachter te maken.

Tip vooraf: weet u niet zeker of onderstaande methodes mogen bij uw trui, bekijk dan voor de zekerheid eerst het etiket.

Crèmespoeling

Door een trui te wassen met crèmespoeling wordt het kriebelende effect van de haren van de trui vaak doeltreffend teniet gedaan. Maak de trui daarvoor nat met koud of lauw water en dep hem wat droger in een handdoek. Doe vervolgens een scheutje conditioner op de trui en kneed dit zachtjes in. Laat een half uur intrekken en spoel dan rustig uit in koud of lauw water.

Wassen met natuurazijn

Keer de trui binnenstebuiten, zodat wrijving wordt tegengegaan en voeg een scheutje natuurazijn toe aan de (wol)was. Dit verzacht de structuur van de trui. Gebruik hiervoor geen schoonmaakazijn en gebruik het met mate, dus niet elke maand. Want het kan de rubbers van de wasmachine anders beschadigen.

Tegen andere was beschermen

Wast u de trui samen met andere was die bijvoorbeeld een rits bevat? Doe de trui dan in een waszak, zodat wrijving (en dus kriebelende pluisjes) wordt voorkomen.

Niet in de droger

Vaak staat het al op het etiket vermeld, maar de meeste kriebeltruien, zoals wollen truien, zijn niet geschikt voor de droger. Ze zullen dan ook vaak nog meer jeuk veroorzaken. Laat de trui daarom bij voorkeur aan de waslijn drogen. Of nog beter, liggend bij zwaardere truien, zodat die hun vorm behouden.

De kou erover in de vriezer

Wat ook (tijdelijk) helpt is de trui licht nat te maken en in een plastic zak in de vriezer te leggen. Doe dit niet te lang, want dan kunnen de vezels breken, maar als u dit een nachtje doet, dan trekken de vezels zich wat samen en kriebelt hij een stuk minder. Wel even rustig ontdooien voor het aantrekken, anders kunnen de vezels alsnog beschadigen. En is het ook geen warme trui, maar eerder het tegenovergestelde.

Draag er iets onder

Helpt geen van bovenstaande tips en wilt u de kriebeltrui toch graag blijven dragen? Door er een dunne coltrui onder te dragen met een prettige structuur wordt het directe contact van de huid met de kriebeltrui voorkomen.

Lees ook: met deze tips komen uw handdoeken vanaf nu altijd zacht uit de wasmachine.

(Bron: Libelle, Margriet, Monstyle, Marie Claire, Flair, Oma weet raad)

Geef een antwoord