haar winter

Zo overleeft uw haar een (koude) winter

Net als onze huid zijn onze haren gevoelig voor weersveranderingen. En net als onze huid, hebben ook onze haren wat extra verzorging nodig in de (koude) wintermaanden. Maar wie denkt dat dit alleen voor vrouwen geldt heeft het mis. Ook mannenhaar verdient extra aandacht in de winter. 

Keratine

Haren bestaan uit merg, schors en een geschubde laag. De haarwortel zit in onze schedel en wordt gevoed door bloedvaten. Het belangrijkste bestanddeel is het eiwit keratine. Haar is elastisch en kan water opnemen. Als het nat is kan het zelfs veranderen van structuur. Het groeit en vernieuwt zichzelf. Dagelijks verliezen we gemiddeld 50 tot 80 haren en het groeit gemiddeld 1 centimeter per maand. Het beschermt onze hoofdhuid, maar het heeft vooral ook een esthetische functie. Want haar is bepalend voor iemands uiterlijk.

Goede verzorging

Een goede verzorging van het haar, houdt het gezond en vitaal. De winter is voor haar niet de meeste ideale tijd van het jaar. De koudere lucht is over het algemeen iets minder vochtig, waardoor het haar kan uitdrogen. Niet alleen het haar heeft te lijden in dit seizoen, ook de hoofdhuid wordt in de winter vaak droger dan in andere jaargetijden. Het kan zelfs voorkomen dat u in de winter meer last heeft van haaruitval. Dit komt omdat de kleine bloedvaatjes bij kou samentrekken en die zijn van invloed op de groeicyclus van de haren. Een goede verzorging van het haar en de hoofdhuid is dus in de wintermaanden van groot belang.

Haar wassen in de winter

Was het haar ook in de wintermaanden bij voorkeur niet vaker dan 2 tot 3 keer per week. Of haar vet wordt is afhankelijk van de talgproductie, dus wie veel talg heeft zal eerder het gevoel hebben dat het haar ‘vet’ is. Bij droog en koud weer is de kans groot dat de hoofdhuid de productie van talg opschroeft, waardoor het haar sneller vet wordt. Wie hier last van heeft doet er goed aan een shampoo te gebruiken met zo min mogelijk toevoegingen en bij het wassen de hoofdhuid licht te masseren. Pas sowieso de shampoo aan op de behoefte van uw haar. Heeft u droog haar, neem dan een voedende shampoo voor droog haar. Dat geldt ook voor gekleurd en vet haar. Kies een shampoo die bij u past. Gebruik in de wintermaanden ook eens een extra verzorgingsproduct als een conditioner. Bij voorkeur 1 die u na het wassen in het haar kunt laten zitten.

statische energie
Lees ook: Statische schokken? Knuffel een plant!

Föhnen of gewoon drogen?

Hoewel het logisch lijkt om het haar juist in de koude maanden te föhnen en stylen, goed is het niet. De hitte die van de apparaten zorgt ervoor dat het haar nog meer uitdroogt. Daarentegen is met nat haar in de winter naar buiten gaan geen optie. Dus voor wie het haar toch moet drogen is de tip om het extra goed te verzorgen. Bijvoorbeeld met een product dat het haar beschermt tegen de hitte van de föhn en styletang. Ga in ieder geval niet met nat haar naar buiten als het vriest, want haar kan ‘bevriezen’ (stollen), waardoor het af kan breken.

Statisch haar

Last van statisch haar? Borstel het niet te vaak en gebruik eventueel een borstel met varkenshaar. Deze borstel is vriendelijker voor het haar en zorgt bij het borstelen dat het minder snel breekt.  Ook om dit euvel verder tegen te gaan is een goede verzorging het halve werk. Gebruik bijvoorbeeld een haarolie. Droog haar is vooral statisch en de olie voedt het haar. Wees er zuinig mee en breng het alleen aan in de punten van het haar. De snelle oplossing is haarlak en handcrème. Dus voor wie last heeft van statisch haar, doe handcrème in de tas.

Lees ook: Is haarverf schadelijk voor het haar?

(Bron: Haarstichting/Margriet/Harper’s Bazaar)

Geef een reactie