zijn muizen te vangen met kaas

Zijn muizen eigenlijk wel te vangen met kaas?

Heeft u last van muizen in huis? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om ze in de val te lokken. Eén van de opties is het zetten van een val met een stukje kaas erin. Dat lijkt een goed idee, muizen houden immers van kaas. Of toch niet? Niet dus. Het is een fabel dat muizen te lokken zijn met kaas, want ze lusten het eigenlijk helemaal niet. 

Alleseter

Op zich zijn muizen alleseters. Als ze echt hongerig zijn, eten ze alles wat ze tegenkomen, vandaar dat ze ook aan papier knagen. Dus als het echt moet, eten ze ook kaas. Toch gaat hun voorkeur er niet naar uit. Ze eten het liefst fruit, groenten, noten en zaden en insecten. Vooral druiven, bananen, bosbessen en vijgen zijn favoriet, maar ook komkommer, wortels, alle koolsoorten en spruitjes. Bij voorkeur houdt de muis van zoet. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de muis niet graag kaas eet.

Houdt niet van de geur

Een andere reden waarom de muis niet graag kaas eet, is de geur. Ze hebben een gevoelige neus die heel goed kan ruiken. Die hebben ze nodig om het onderscheid te kunnen maken tussen voedsel dat wel en niet goed is. De sterke geur die van kaas afkomt lijkt de muis eerder af te schrikken dan te lokken. Pindakaas lijkt wel een middel om de muis te lokken. De licht zoete geur doet de muis het water in de mond lopen.

Misverstand

Het misverstand dat muizen van kaas houden is hardnekkig. Het idee dat muizen van kaas houden is oud. Gezegd wordt dat het komt omdat de voorraadkasten vroeger niet veel meer bevatten dan kaas en ze zich om die reden aan de kaas vergrepen. Tegenwoordig zijn de voorraadkasten overvol met andere (zoete) waren waar de muis veel harder voor loopt. Daarnaast houdt de mythe stand, omdat makers van tekenfilms en strips de muis neer blijven zetten als kaasliefhebber.

Heeft u last van muizen? Zo kunt u ze wel vangen. 

Lees ook: Hoe zit het? Mag u plaagdieren bestrijden met gif?Help! Een muis in huis en Zo krijgt u méér vogels en mínder muizen in uw tuin 

(Bron: Quest/Rentokil/archief)

Geef een antwoord

Reactie

    JoseFathou says:

    Kreeg vorig jaar een tip van Gamma, geen kaas maar PINDAKAAS in het valletje. Nou, dat werkt dus echt, kan het ieder aaanbevelen !