Help! Een muis in huis

Knaagsporen, aangevreten etenswaren en uitwerpselen die wat weg hebben van hagelslag. Als u dit alles in uw huis aantreft, heeft u waarschijnlijk (ongewenst) bezoek van muizen. Sommige mensen vinden deze kleine knaagdieren vreselijk eng, maar muizen zijn vooral niet fris. Hoe wijst u deze ongenode gasten de deur?

Huismuizen

U kunt het hele jaar door last hebben van huismuizen, zij gaan namelijk niet met winterslaap. De muizen zijn vooral ’s nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u ervan uitgaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen. Ook kunnen zij door hele kleine openingen kruipen. Muizen kunnen erg goed ruiken en zoeken dan ook met hun neus naar voedsel. Deze knagers eten alles wat los en vast zit, maar hun voorkeur gaat uit naar vetrijk voedsel, noten, peulvruchten en granen.

Sporen van muizen

Wanneer huismuizen hun intrek hebben genomen in uw huis, ziet u dat aan de volgende kenmerken:

 • Knaagsporen, zoals stukjes isolatiemateriaal en rafels aan plastic en textiel.
 • Muizenuitwerpselen door heel uw huis, deze lijken enigszins op hagelslagjes.
 • Doorgeknaagde kabels en aangevreten meubels.
 • Aangetaste en met uitwerpselen bevuilde etenswaren.
muis in huis

Muizen eten alles wat los en vast zit, maar hun voorkeur gaat uit naar vetrijk voedsel, noten, peulvruchten en granen.

Zo weert u de knagers uit uw huis

Het is niet fris om huismuizen in uw huis te hebben. Zij kunnen namelijk ziektekiemen verspreiden. Deze knagers kunnen zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen, omdat zij kabels van apparatuur doorknagen waardoor brand kan ontstaan. Daarom wilt u dit ongedierte het liefst uit uw huis weren. Deze tips kunnen u daarbij helpen:

 • Verklein openingen zoals ventilatiegaten en stootvoegen tot maximaal een halve centimeter. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met muizenroosters. U kunt er ook voor kiezen om fijn gaas voor de gaten te monteren.
 • Dicht alle gaten, kieren en scheuren in muren, plafonds en vloeren met bijvoorbeeld cement, staalwol of anti-muizenkit.
 • Bewaar geen (open) voedingsmiddelen in kelders, bergingen, schuren en zolders. Dit zijn dé plekken waar muizen zich het liefst schuilhouden.
 • Laat geen etenswaren in tassen en rugzakken zitten. Muizen knagen de stof zo kapot om bij het eten te komen.
 • Stofzuig regelmatig op plekken waar eten wordt bereid en gegeten.
 • Het plaatsen van ultrasone muizenverjagers kan huismuizen verjagen. Deze produceren namelijk een geluid waar de muizen niet tegenkunnen. Dit geluid is onhoorbaar voor mensen.
 • Sluit etenswaren goed af in glazen potten, blikken of bewaardozen van hardplastic.
muis in huis

Het kan gevaarlijk worden wanneer muizen kabels gaan doorknagen.

Zo vangt u de muis

Is het ondanks bovenstaande tips niet gelukt om de muizen buiten de deur te houden? Dan kunt u de muizen proberen te vangen. Er bestaan verschillende manieren, waaronder ook enkele diervriendelijke opties.

 • Er bestaan diervriendelijke vallen waarin de muis blijft leven. U lokt de muis in de val met chocolade, granen of pindakaas. Als de muis in de val zit, moet u hem minimaal 3 kilometer van uw huis pas loslaten. Doet u dat dichterbij? Dan bestaat de kans dat de muis terugkomt.
 • Er bestaan ook vallen die de muis doden. Zo zijn er natuurlijk de ouderwetse klapvallen. Maar er bestaan ook elektronische vallen. Deze doden de muis doormiddel van een elektrische schok.
 • Zorg dat de vallen op een plek staan waar kinderen en huisdieren niet bij in de buurt kunnen komen.
 • Zet de vallen vast, zodat zij niet kunnen verschuiven.
 • Haal de muizenkeutels dagelijks weg. Zo houdt u bij of er nog nieuwe bijkomen.
 • Huismuizen kunnen ziektekiemen bij zich hebben. Draag daarom handschoenen en een mondkapje bij het verwijderen van klemmen, muizen en uitwerpselen. Vergeet de handschoenen na gebruik ook niet te ontsmetten.
 • Heeft u echt veel last van muizen? Overweeg de aanschaf van een kat.

Pas op met muizengif

Een andere optie die weleens wordt gebruikt is het vergiftigen van de muizen. Dit is echter een dieronvriendelijke optie en moet daarom alleen als een allerlaatste redmiddel gezien worden. Goed om te weten is dat muizengif vanaf 2023 niet meer wordt verkocht aan particulieren. Een andere reden om gif links te laten liggen is dat deze bestrijdingsmiddelen ook terecht zullen komen bij andere, wél gewenste dieren in de voedselketen.

Verder kan muizengif erg gevaarlijk zijn voor huisdieren, vee en kinderen. Ga daarom niet zelf aan de slag met bestrijdingsmiddelen, maar laat dit over aan een gediplomeerde deskundige. Deze vindt u via de gemeente of via branchevereniging NVPB.

muis in huis

Ratten zorgen in steeds meer steden voor overlast.

Rattenplaag ligt op de loer

Volgens het Kennis- en adviescentrum Dierplagen (KAD) moeten we niet alleen uitkijken voor muizen, maar ook een rattenplaag ligt op de loer. “In 2023 wordt het gebruik van gif voor de dieren door particulieren namelijk verboden. Maar er zijn nog geen goede alternatieven,” waarschuwt Bastiaan Meerburg van het KAD in het NOS Radio 1 Journaal. Het probleem ligt echter niet enkel bij het komende verbod op gif. In een stadspark in Nijmegen wordt het bijvoorbeeld ontmoedigd om de eenden te voeren, omdat het brood wat de eenden krijgen ook steeds meer ratten aantrekt. Om dit tegen te gaan, komt de RIVM eind 2019 met een evaluatie waarin wordt gekeken naar rattenbestrijding door gemeenten in Nederland.

Net zoals muizen, kunnen ratten ziektes meebrengen. De meest voorkomende ziekte die mensen kunnen oplopen door de rat is de ziekte van Weil, die kan zorgen voor hoge koorts en lever- en nierproblemen.

(Bron: Plus Online, Milieucentraal, Macrovet, NOS, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  In ons Belgische appartement (3 hoog) liep eens een jong muisje van het balkon naar binnen. Ik zag het vanuit mijn zetel gebeuren. Onmiddellijk begon ik een zoektocht maar zag de muis niet meer. In de tijd daarna, heb ik de muis nooit kunnen betrappen. Hij maakte niks stuk en alle etenswaren zijn opgeborgen in glazen potten of in de koel/vrieskast. Dus kan hij alleen maar geknoeide kruimels eten en uit de bloempotten drinken. Een half jaar later (wij zijn daar niet altijd) zag ik hem over het bed lopen, in het maanlicht, waarin we sliepen. Toen werd het mij te gortig. De volgende ochtend heb ik klemval gekocht en naast het bed gezet, met een klassiek stukje kaas. Binnen een uur hoorde ik de val dichtklappen en daar eindigde zijn bestaan, met een ingedeukt schedeltje. Zijn uitvaart was via de toilet.

  Franc says:

  Vogels en muizen blijft een probleem. Wil je de vogels verwennen krijg je een muis erbij. Wil je de muis vangen zit er een pimpelmees in de val.

  Geava says:

  Voor mij is het onbegrijpelijk dat O een dode muis door het toilet spoelt.