Duur 08:22
Gepubliceerd op 23 januari 2022

Janny’s Frieskist: oesterzwammen op koffiedik

In de online serie Janny’s Frieskist, die aansluit op Denkend aan Holland, de Elfstedentocht, gaat Janny van der Heijden op bezoek bij bijzondere Friezen, die de meest uiteenlopende producten verbouwen of maken. In ruil voor klusjes hoopt Janny producten in haar Frieskist te krijgen, om daar uiteindelijk de meest Friese maaltijd ooit mee te maken. In aflevering 4 gaat Janny naar Wander en Michiel in Leeuwarden die oesterzwammen kweken op koffiedik.

Zeecontainers met oesterzwammen

Janny gaat voor haar laatste ingrediënten op bezoek bij Wander en Michiel in Leeuwarden. Deze keer moet ze niet aan de slag op een boerderij, maar op een industrieterrein aan het spoor. Niet de meest romantische locatie, maar voor Wander en Michiel is het perfect. De 2 vrienden hebben hier oude zeecontainers staan, waarin ze oesterzwammen op afgedankte koffieprut kweken. En die oesterzwammen wil Janny graag hebben! Die krijgt ze natuurlijk niet voor niets, dus moet Janny aan het werk. Om dat goed te doen, wordt grof geschut in gezet. Er komst zelfs een betonmolen aan te pas, die Janny bedient. Maar draait ze daarmee niet een beetje door?

In aflevering 1 van Janny’s Frieskist ging Janny langs bij boerinfluencer Welmoed. In aflevering 2 brengt Janny een bezoek aan een zorgboerderij in Donkerbroek. In aflevering 3 gaat Janny langs bij aardappeltelers Bianca en haar broer Anco.

Janny heeft alle ingrediënten van de Frieskist verzameld en er een paar heerlijke Friese specialiteiten van gemaakt. De recepten voor de jachtschotel, sipelsop en potstro vindt u hier.

Denkend aan Holland: de Elfstedentocht (4 afleveringen) is te zien vanaf zondag 2 januari 2022 om 21.40 uur op NPO 1. 

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer