katten-kerstboom

Katten en kerstbomen, het blijft een moeilijke combinatie

Bijna iedere katteneigenaar zal er in de laatste maand(en) van het jaar mee te maken krijgen. Zodra de kerstboom neergezet wordt, wordt de kat wild en is het opletten geblazen. Want al die lampjes en kleurrijke versieringen zijn een lust in het oog voor de kat. Maar wat helpt nou om uw kat uit die boom te houden?

Om het maar meteen te zeggen: het is niet heel makkelijk. En we kunnen ook niet garanderen dat alle hieronder genoemde tips helpen. Want elke kat is weer anders. Daarom zetten we meerdere mogelijkheden voor u op een rij.

Als u de kerstboom neerzet

De 1e tips zijn voor wanneer u de boom aan het neerzetten bent. Volgens Omroep Gelderland is het aan te raden om de boom eerst kaal, dus zonder lichtjes en versiering, neer te zetten. Zo kan uw kat wennen aan dat er iets nieuws in huis staat. Mocht hij of zij er dan inspringen, dan is de schade beperkt. Als de boom een paar dagen zo gestaan heeft, is er een mogelijkheid dat uw kat geen interesse meer heeft.

Tuig de boom zonder kat op

Ook is het, volgens Libelle, aan te raden om de kat niet in dezelfde ruimte te hebben als u de boom optuigt. Uw eigen interesse in de boom, maar ook alles wat er in gaat aan glinsterends zorgt ervoor dat uw kat ook geïnteresseerd is. Door uw harige beestje even in een andere ruimte te zetten, kunt u rustig uw gang gaan. Besteed als de kat terug in de kamer is weinig aandacht aan de boom.

Kies de juiste locatie in de kamer

Kies goed uit waar in de kamer u de kerstboom neerzet, is tip 3. Als een kat de boom in springt, moet hij of zij zich eerst lanceren. Als naast de boom een bank, tafel of stoel staat, maakt dat het een stuk gemakkelijker voor de kat. Zet de meubels tijdelijk aan de kant, wanneer dit mogelijk is.

kerstboom
Lees ook: Staat de kerstboom? Laat uw kat of hond niet van het water drinken.

Zet de kerstboom stevig vast

Als u dan een goede plek gekozen heeft, kunt u ervoor kiezen om de boom extra stevig neer te zetten, is tip 4. Mocht uw poes er dan in springen, dan valt de kerstboom minder snel om. Een echte kerstboom (met kluit en al) zal misschien niet zo snel omvallen, maar een kunstboom is sneller uit balans. U kunt ervoor kiezen om bij een kunstboom een paar bakstenen op of rond de poten te leggen. Met een mooi kleed eroverheen is daar niet veel van te zien. Maar u kunt er ook voor kiezen om wat plakkerigs onder de poten te doen. Zo blijft het steviger op de grond staan.

katten-kerstboom

Zorg voor een goed alternatief voor katten

Tip 5 is om te zorgen voor een goed alternatief. Katten zijn klimmers van nature. Ze houden van hoogte en vinden het daarom ook leuk om de boom in te kruipen. Als u een krabpaal heeft in dezelfde ruimte, maak het dan uitnodigend voor hem of haar om daar in te gaan. Dat advies geeft kattengedragstherapeut Yvon Sweere aan Radar. “Als je een goed alternatief aanbiedt, dan weegt dat op tegen de kerstboom. Waarom zouden katten aandacht besteden aan een kerstboom als ze iets veel beters hebben?”

Aluminiumfolie werkt mogelijk

Voor sommige katten werkt tip 6 ook, voor anderen weer niet. De meeste poezenbeesten houden niet van aluminiumfolie. En dan vooral van het geluid. Het zou dus het proberen waard kunnen zijn om folie rondom de boom te leggen. Maar aan de andere kant glimt het wel en daar houden katten van.

Citrusvruchten

Dan hebben we ook nog een anti-tip. Wie online zoekt naar mogelijkheden om de kat uit de kerstboom te houden, stuit op de geur van citrusvruchten. Een halve citroen of sinaasappel bij de boomstam leggen zou katten uit de buurt houden. Maar volgens de kattenexpert werkt dit niet. Volgens haar is de drang om te klimmen groter dan de afkeer van de geur.

Opbouw van de versieringen

En iets wat we waarschijnlijk niet hoeven te benoemen, maar we doen het toch. Hang de meest kwetsbare ballen niet onderaan. Zo voorkomt u dat deze ballen onderin er niet uitgegooid worden door uw kat. Maar als de kat de boom inkruipt en hij valt om, maakt de locatie vaak niet meer uit.

Alternatieve kerstbomen

Heeft u geen zin in gedoe rondom de kerstboom en uw kat? Dan kunt u ook kiezen voor een alternatieve kerstboom. Denk aan varianten van hout. Bijvoorbeeld 1 die u op een standaard neerzet, waar eventueel een paar versieringen aan kunnen. Of u versiert hem alleen met lampjes.

alternatieve-kerstboom

Houten variant aan de muur

Een houten kerstboom aan de muur hangen is ook een veilige manier, weet de redactie van MAX Vandaag uit ervaring. Zelf een houten variant in de vorm van een kerstboom maken en daar haakjes aan vastmaken en dan ballen erin. De kat is even nieuwsgierig geweest, maar heeft het wel mooi met rust gelaten.

houten-kerstboom

Let op de veiligheid van uw huisdier

Daarnaast zijn hier ook nog varianten van die kleiner en van metaal zijn. Zo kunt u toch een aantal kerstballen ophangen, maar dan op een veilige plek. Voor welke variant u uiteindelijk ook kiest, let erop dat de feestdagenversieringen een gevaar kunnen zijn voor uw huisdier.

(Bron: Omroep Gelderland, Margriet, Radar, Libelle. Foto’s: Shutterstock/ redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (2)

    CAMILLA says:

    Onze kat heeft onze kerstboom gesloopt twee jaar geleden. Hij kon zijn geluk niet op, hij was nog een kitten en mocht nog niet naar buiten. We hebben dan maar voor alternatieve versieringen geopteerd en de boom op de gang gezet als activity centre. Ondertussen laat hij de boom met rust.

    dierenkliniekonline.com says:

    En nu:

    KERSTBOOM ERUIT EN KRABPAAL ERIN!!!