Verwarming

Vraag naar (elektrische) kachels stijgt explosief: wat zijn de voor- en nadelen?

Door de hoge gasprijzen in 2022 worden elektrische- en houtkachels steeds populairder. Wat zijn de voor- en nadelen van beide soorten kachels? En zijn er ook nog alternatieven?

Historisch hoge gasprijs

In de nasleep van de Russische inval in Oekraïne heeft de gasprijs een recordhoogte bereikt. In september 2022 is zelfs bijna de grens van 4 euro per kubieke meter aangetikt, 4 keer zo duur als in augustus 2021. Het verklaart waarom consumenten op zoek gaan naar alternatieve verwarmingsmethoden voor de wintermaanden. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) heeft in het 2e kwartaal van 2022 – ondanks de hitte in Nederland – 30 procent meer verkocht.

Houtkachel

Kachel met houtvoorraad

Volgens experts kunt u met een houtkachel flink besparen op de energierekening. De NHK rekent voor dat 1.000 euro aan hout evenveel warmte oplevert als 2.500 euro aan aardgas. “Wij adviseren om de cv op een constante temperatuur van zo’n 16 graden te zetten en de houtkachel als bijverwarming te pakken voor de avonden”, laat Gert Kooij namens de branchevereniging weten aan het Algemeen Dagblad. “Je kunt de gasrekening ermee halveren, tenminste dat is bij mij thuis zo.”

Maar als u nog een houtkachel wilt, moet u er snel bij zijn. Als u niet al te laat bent. Houthandelaren moeten alle zeilen bijzetten om aan de toegenomen vraag te voldoen. Staatsbosbeheer wil zijn bossen sparen en door de oorlog in Oekraïne is de houtexport uit Oost-Europa afgenomen. “Je krijgt een hoop nee’s te horen van de leveranciers”, vertelt David Wunderink, van houthandel De Steeg in Duiven, aan De Volkskrant. Als u nog houthaard wil halen, is de kans klein dat u nog ergens terecht kunt. “We moeten vaak mensen teleurstellen”, vertelt Erik Jan Davelaar uit Elspeet aan Omroep Gelderland. “Het is een ravage op de markt. Het loopt de spuigaten uit.” Let sowieso goed op als u hout aan wil schaffen. MAX Meldpunt gaat dieper in op internetoplichters, die zogenaamd haardhout verkopen.

houtkachel
Lees ook: De houtkachel aan? Dit zijn de gevolgen

Ook schoorsteenvegers krijgen het steeds drukker. Zo neemt de Oostgelderse Veegcentrale in het Achterhoekse ’s-Heerenberg vanaf september 2022 geen nieuwe klanten meer aan. “Dan zitten we zo vol, dat gaat dan niet meer”, verklaart Annie Jansen namens het bedrijf tegenover Omroep Gelderland. De schoorsteenvegers stomen de woningen van hun klanten klaar voor de winter. Daar beginnen ze in de zomer al aan. “Als je winter veilig wilt stoken, is het beter dat de schoorsteen voor die tijd is geveegd. Dat gaat dus de hele zomer door.”

De houtkachel wordt dus steeds populairder. Critici wijzen echter op het gebrekkige rendement, dat maximaal 80 procent zou bedragen. Niet alle verbruikte energie levert warmte op en dus gaat er minstens 20 procent van de energie verloren. Paulien van der Geest van Milieu Centraal benadrukt bovendien de gezondheidsrisico’s en de schade voor het milieu. “Als je hout stookt, is dat voor de gezondheid heel slecht. Fijnstof, koolmonoxide, PAK’s, benzeen. De buurman zal niet blij zijn met je als je dagelijks stookt”, laat ze weten aan het AD. Een deugdelijke installatie is dus belangrijk als u alsnog een houtkachel neemt.

Elektrische kachel

Elektrische kachel

En een elektrische kachel dan? Het is in elk geval een gebruiksvriendelijke verwarmingsmethode, die u aan of uit kunt zetten. “Met een kacheltje van 2.000 Watt kun je een ruimte van 20 vierkante meter verwarmen. Tegenwoordig hebben ze wifi en kun je per kamer de temperatuur en de tijden programmeren”, aldus Marcel van Bijsterveld van Verwarmwinkel.nl tegenover het AD.

Het gebruik van een elektrische kachel kan echter flink in de papieren lopen. De energieprijs – gemiddeld 0,885 per kilowattuur (kWh) in september 2022 – ligt op het 1e oog aanzienlijk lager dan de gasprijs, maar schijn bedriegt. 1 m3 gas is vergelijkbaar met circa 9 kWh, zoals u in dit artikel kunt lezen. Marlon Mintjes van Milieu Centraal noemt een elektrische kachel dan ook een ‘energieslurper’. “Het is vergelijkbaar met een aquarium of waterbed”, vertelt ze in MargrietIn dit artikel noemen wij meerdere huishoudelijke apparaten die veel energie verbruiken.

energietoeslag
Lees ook: Hoe zit het? Wanneer kunt u wel of geen energietoeslag krijgen?

Nieuwe en oude alternatieven

Elektrische kachels en houtkachels, ze hebben dus allebei hun voor- en nadelen. Volgens experts is het raadzaam om te kijken naar meer duurzame alternatieven om uw huis te verwarmen. “Als je het gebruikt als extra verwarming, bijvoorbeeld voor tijdens het thuiswerken, dan kun je beter investeren in een infraroodpaneel. Dit is wel iets duurder in de aanschaf, maar slurpt een stuk minder stroom en is dus uiteindelijk de betere optie. En je hebt het waarschijnlijk snel terugverdiend”, vertelt Mintjes.

Een warmtepomp geldt als een zuinige, efficiënte, maar zeer prijzige verwarmingsmethode, met 4.000 euro als minimum. Van Bijsterveld van Verwarmwinkel.nl wijst op nog een slimme, maar iets goedkopere methode. “Er zijn ook klanten die van het gas gaan en in heel het huis elektrische panelen met wifi hangen, mits je meterkast zwaar genoeg is natuurlijk. Dan ben je voor 2.000 euro klaar. Daar heb je geen warmtepomp voor.”

sluipverbruik
Lees ook: Sluipverbruik: waarom het loont om stekkers uit het stopcontact te halen

Dat de nood op de energiemarkt hoog is, staat echter vast. Consumenten grijpen zelfs terug op oude verwarmingsmethoden. De vraag naar pelletkachels, steenkool en petroleumkachels neemt toe. “Betaal je voor zuivere petroleum nu zo’n 3 euro per liter, over een maand kan dat zomaar 4 euro zijn”, vertelt handelaar Mathé Nanne aan NU.nl. “Petroleum is nog goed leverbaar, maar kolen zijn bijna niet meer te verkrijgen.”

Het aanschaffen van zonnepanelen wordt er ook niet makkelijker op. In Friesland bijvoorbeeld is de wachttijd opgelopen van 11 weken naar 11 maanden. Dat komt weer een ander actueel probleem. “Personeelskrapte heb je tegenwoordig in bijna alle branches dus ook bij ons in het installatiewerk”, aldus Gerard Kuipers van installatiebedrijf Awizon in gesprek met Omrop Fryslân.

(Bron: EasySwitch, Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Omroep Gelderland, Margriet, Warmtepompinfo, NU.nl, Omrop Fryslân. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Metssr says:

    Ik blijf mij verbazen over de gasprijs. Heb er zelf (nog) geen last van omdat eij geen gas hebben, maar toch. Hebben jullie dit al eens nader beschouwd, gasprijzen in Europa
    twitter.com/onlmaps/status/1571494224939589633?s=46&t=6C3UFSINeW22B9R-OvklJA

    Doortjegb says:

    Soms zie ik ook berichten langskomen over infraroodverwarming, zou dat een beter alternatief zijn dan een elektrische kachel? Kan niet echt vinden wat dat verbruikt.

    Adriaan K says:

    We hebben de hoogste gasprijs van Europa. Terwijl we zelf gas produceren en dat lekker goedkoop verkopen. We worden dus dubbel genaaid.
    Verder gaat door al die alternatieve stookmethoden het milieu nog verder naar de filestijnen. Wat we weer moeten oplossen door nog meer boeren te besodemieteren, nog minder huizen te bouwen, etc. Maar gewoon blijven stemmen op D66, VVD, etc…
    Hoe dom zijn we met z’n allen?

    kristien12 says:

    Ik heb al jaren een elektrisch haardje voor als de verwarming uitviel bij een storing. Van mijn energieleverancier heb ik nog geen alarmerende berichten gekregen dus ik betaal maandelijks zoals altijd. En mocht het opeens duurder uitvallen dan hebben ze pech. Want zij hebben mij niet ingelicht. Ik weet dat we heel veel gas genoeg hebben in Nederland en zelfs voor heel Europa dus ik laat me niet gek maken. Alleen de overheid verkoopt het liever aan andere landen de sukkels. Waarom? Om u en mij aan de bedelstaf te brengen… erg toch? MKB moet kapot, boeren moeten weg enz. enz. en dat allemaal om die Agenda 20/30. Woest ben ik.

    MartinVDP82 says:

    Wij hebben zelf ook een elektrische kachel, bevalt ons erg. Scheelt een hoop in kosten aan het eind vd maand in vergelijking met de verwarming elke dag 2-4 graden hoger te zetten. Wij zijn door vrienden gewezen op bioethanolhaard-shop en ik moet zeggen dat zowel de haard, als de service als de prijs helemaal top waren! Zeker een aanrader voor eventuele geïnteresseerden in bio-ethanol / elektrische haarden!

    Mvg,
    Martin