Gasprijs

Gasprijs opeens 4 keer zo laag, maar kunt u daar wel van profiteren?

Het jaar 2022 heeft in het teken gestaan van explosief gestegen energieprijzen. Daardoor is er in 2023 een prijsplafond van kracht. Maar kort na de jaarwisseling staat de gasprijs opeens op het laagste niveau sinds februari 2022, het begin van de oorlog in Oekraïne. Hoe kan dit? Gaat u als consument hiervan profiteren? Is het prijsplafond dan nog wel nodig? En wat zijn de vooruitzichten voor 2023 en daarna? Wij beantwoorden deze vragen.

Waarom zijn de energieprijzen zo hard opgelopen in 2022?

De gasprijs waar wij het in dit artikel over hebben, is de inkoopprijs op de gasmarkten voor energieleveranciers. Die drukken we uit in megawatturen (MWh). Deze inkoopprijs is dus nog niet de prijs die u voor de verwarming thuis betaalt. De energieleveranciers kopen op de gasmarkt het gas in en slaan dit op. Het kan vervolgens meer dan een jaar duren voordat dit gas bij de consument terechtkomt. Mede op basis van die inkoopprijs en de opslagkosten bepalen de leveranciers de gastarieven per m3, die u uiteindelijk betaalt.

En hoe komen die inkoopprijzen tot stand? Dat is een kwestie van vraag en aanbod. De Nederlandse energiebedrijven zijn deels afhankelijk van buitenlands gas, uit onder meer Rusland. In de loop van 2022 is het aanbod vanuit Rusland logischerwijs flink gedaald. Maar de vraag is hoog gebleven, omdat de energiebedrijven alvast gas voor de wintermaanden moeten inkopen. Direct na de Russische inval in Oekraïne zijn de energieprijzen omhoog geschoten. Eind augustus 2022 bedraagt de inkoopprijs voor gas zelfs ruim 300 euro per MWh. Ter verduidelijking: 1 MWh staat gelijk aan ongeveer 102,4 m3. Niet alleen de gasprijs, ook het tarief voor elektriciteit is hard gestegen in 2022. De elektriciteitsprijs is deels gekoppeld aan de gasprijs en stijgt daardoor mee, zoals we in dit artikel uitleggen.

En waarom gaat de gasprijs begin 2023 opeens zo hard omlaag?

Tijdens de overgang van 2022 naar 2023 zien we een heel ander beeld. Rond de jaarwisseling kunnen energieleveranciers hun gas opeens 4 keer zo goedkoop inkopen. De gasprijs schommelt rond de 75 euro per MWh en is weer op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Dit komt mede door de gunstige weersomstandigheden in de wintermaanden. Het heeft nauwelijks gevroren en er is veel wind geweest. Huishoudens hoeven minder te stoken, maar ook elektriciteitsbedrijven hebben minder gas nodig. Ze kunnen namelijk meer windenergie gebruiken. Hierdoor is de vraag naar gas afgenomen en is de prijs flink gekelderd.

Energierekening
Lees ook: Welke onderdelen heeft uw energierekening en waar kunt u op besparen?

Gaat de gasprijs voor consumenten ook omlaag?

Dat de inkoopprijs voor gas zo hard daalt, wil helaas niet zeggen dat u meteen minder betaalt. Energieleveranciers als Essent, Eneco en Vattenfall mogen zelf hun gastarieven bepalen, omdat we sinds 2004 een vrije energiemarkt hebben in Nederland. Stel dat een energieleverancier nog met een voorraad gas zit, die het in augustus 2022 voor een torenhoge prijs heeft ingekocht? Dan is de kans groot dat ze dit ook voor een hoog tarief verkopen, om geen verlies op het ingekochte gas te draaien.

De extreme prijsschommelingen hebben wel invloed op de gastarieven die de energieleveranciers hanteren. Sommige van hen verlagen begin 2023 hun tarieven, andere doen dat juist niet. Zit u met uw jaarlijkse gasverbruik boven het prijsplafond? Wellicht loont het dan de moeite om de tarieven van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Maar als u daadwerkelijk over wilt stappen, kunt u er beter snel bij zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) hoopt namelijk nog voor 1 april 2023 de opzegvergoeding te verhogen. Uw energiecontract tussentijds opzeggen wordt dus waarschijnlijk duurder. Dan zijn er waarschijnlijk minder overstappers en kunnen energieleveranciers misschien weer vaste contracten aanbieden, is de gedachte hierachter.

Lees ook: Welke standen op uw oven verbruiken de minste energie?

Heeft de gasprijs invloed op het prijsplafond?

We hebben het al vaker besproken, het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Tussen 1 januari en 31 december 2023 betaalt u 1,45 euro per verbruikte m3. En als u boven uw plafondverbruik zit – hoeveel dat is, hangt af van wanneer uw jaarrekening binnenkomt – betaalt u het reguliere tarief van uw aanbieder. Maar kan het gebeuren dat het gas binnenkort goedkoper wordt dan die 1,45 euro per kuub?

Zover is het nog niet, blijkt uit een rekenvoorbeeld van De Volkskrant. Een inkoopprijs van 75 euro leidt tot een kale gasprijs van 0,75 euro per m3. Maar daar komen energiebelasting en btw nog bovenop. De energieleverancier rekent bovendien de kosten van de gasopslag door in de prijs. Daardoor betalen consumenten uiteindelijk 1,72 euro per m3 gas, toch nog aanzienlijk meer dan die 1,45 euro. Pas als de gasprijs nog verder daalt, kan het reguliere consumententarief in de buurt van het plafondbedrag komen.

TV-scherm afstandsbediening digitale ontvanger
Lees ook: Heeft uw tv of digitale ontvanger een eco-stand? Zo kunt u besparen op de energierekening

Wat zijn de verwachtingen voor 2023 (en daarna)?

Hoe de gasprijs zich zal ontwikkelen, is deels afhankelijk van onzekere factoren, zoals het weer. 2022 is een buitengewoon zonnig en warm jaar geweest, tot 31 december aan toe. Of dat ook in 2023 het geval zal zijn, is uiteraard nog niet te voorspellen. De energieleveranciers in Nederland hebben voorlopig genoeg gas op voorraad, omdat het weer in de laatste weken van 2022 gunstig is geweest. Maar wat als er vroeg of laat in 2023 alsnog een strenge winter komt?

Daarnaast is het de vraag hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt en hoe de betrekkingen tussen Rusland en de rest van Europa zullen zijn. Het gevaar van een te grote afhankelijkheid van Russisch gas is inmiddels wel doorgedrongen. Overal in Europa verrijzen namelijk opslagplaatsen voor lng (liquid natural gas). Dit vloeibare gas komt per schip Nederland binnen. De aanvoer van lng is duurder dan het transport via de traditionele pijpleidingen, maar het is een extra investering die Nederland eigenlijk wel moet doen. De zogeheten lng-terminal in de Rotterdamse haven heeft in 2022 gezelschap gekregen van een 2e terminal. Die staat in de Groningse Eemshaven en is al in gebruik. Dit moet uiteindelijk de opslag 20 tot 24 miljard kuub gas garanderen, al ligt het totale verbruik in Nederland nog hoger.

Hebben we in 2024 genoeg aan onze gasvoorraad? En blijft de gasprijs stabiel of schiet die weer de hoogte in? Voorlopig ziet het er gunstig uit, maar het is dus nog afwachten. Energieminister Rob Jetten ziet een intensievere samenwerken met andere Europese landen als oplossing. “Doel van deze gezamenlijke inkoop is het voorkomen dat we als Europese lidstaten elkaar beconcurreren en daarmee de prijs opdrijven”, citeert Trouw de minister. Plannen om de gasprijs binnen de perken te houden en om een tekort te voorkomen, liggen dus wel op tafel.

(Bron: Archief, Vattenfall, NOS, De Volkskrant, 3nergie, Autoriteit Consument & Markt, Overstappen.nl, KNMI, Trouw. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (11)

  Sandifort says:

  Nou ik ben gedwongen om in mijn caravan te wonen, geen woning ik ben 74 jaar.
  De camping eigenaar heeft de goedkopere propaangasprijs verhoogd naar 5euro per kuub,
  Dat mag hier in Nederland geen bescherming
  Het misbruiken van de verhoogde aardgasprijs waar de propaangasprijs 4x zo laag is.

  Loetje25 says:

  Aanbieders als Zonneplan en NextEnergy bieden aan tegen bijna marktprijzen en zitten daarmee al onder het energieplafond. Een slimme meter is bij hun wel verplicht en kost eenmalig circa 75 euro inclusief installatie door je netwerkbeheerder. Gisteren gemiddeld 13 cent per kWh en 63 cent per m3, exclusief energiebelasting.

  BGAJ says:

  U schrijft dat de energieleverancier de kale inkoopprijs van gas met een euro verhoogt omdat hij ook de opslagkosten van het gas verdisconteerd.
  Dat is niet waar. De zogenaamde ODE (opslag duurzame energie) is per 1 januari 2023 komen te vervallen. Het maakt nu deel uit van de energiebelasting.
  De energiebelasting in 2023 bedraagt 59 cent per m3 inclusief 21😘% btw. Dus 75 cent kale gasprijs wordt € 1,34/m3.
  Als de energieleverancier daarvan 1.72/m3 maakt dan heeft hij de prijs met 38 cent verhoogd ofwel 28%. Dat zijn geen kosten, dat is zijn winst.
  De meeste energie leveranciers, vooral de grootste, maken forse winsten . De gemiddelde gasprijs bedraagt nu €2,70/m3. Gemiddeld verhogen de energieleverancier de gasprijs dus met 100%. Per kubieke meter gas betalen wij ze €1.36/m3 aan pure winst.
  Dat dat door opslagkosten zou komen, is niet waar. Het is 100% pure winst.

   madeliev says:

   Prijs Budget Energie variabel voor de maand Febr 2023
   € 0,55924 KwH plus Energiebelasting € 0,15245 = totaal € 0,71169
   € 1,70361 m3 plus Energiebelasting € 0,59266 = totaal € 2,29627
   moet ik wel vaste klant blijven

   Ik betaalde in 2022 met 1 jr vast contract
   Kwh € 0,31387 incl. btw plus [EB en ODE] € 0,08143 = totaal € 0,39529

   m3 € 0,98153 incl. btw plus [EB en ODE] € 0,54417 = totaal € 1,52569

  Olanda says:

  het is zo ondoorzichtig je word er gewoon geen wijs uit. Wat ik wel weet dat het belachelijk duur is.

  Anja says:

  Ik dacht dat Nuon Vattenfall was geworden?
  Vriendelijke groet Anja

   MAX Vandaag says:

   Beste Anja,

   Dat is inderdaad het geval, wij hebben het aangepast in het artikel. Onze excuses en dank voor uw bericht.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  EdwinenPeter says:

  Wat mij opviel is dat de redactie van Max vandaag wel een correctie maakt op de tip van Anja en daar vriendelijk voor bedankt maar in geen geval ingaat op de reactie van Ben Rombouts en Madeliev. Ik heb het al eerder gemerkt, de redactie kan niet zo goed tegen kritiek.

  Engelen-Westerhof says:

  Op de dag 19 november 2022 kregen we van Eneco de 190 euro en ook in December 2022 de andere 190,-euro. Wat schetst mijn verbazing dat op de dag dat we de 1e 190 euro ontvingen, gaat gas en elektriciteit prijzen omhoog en wel 2x zoveel. Dit lijkt wel doorgestoken kaart. In de app staat nu 3,57184 per M3. En voor stroom 0,95209 per kWh.
  Voor 19 november 2022 waren de tarieven beiden de helft.
  Mijn vraag is nu, Hoe kan dit? Is wel toevallig. En nog steeds betalen we deze tarieven. We betaalden € 450,– en zij adviseren nu € 428,– met het prijsplafond. Ik zou weleens zwart op wit willen zien hoeveel dat prijsplafond eigenlijk is? Maar niemand kan hier een antwoord opgeven. Zo wil ik ook wel winst maken!!

  www.bijnada.nl says:

  Bijnada heeft deze handige tool om verschillende aanbieders van gas met elkaar te vergelijken, mensen kunnen er baat bij hebben om over te stappen naar een andere leverancier.

  Carla Wezenaar says:

  Ik heb een contract met dynamische (uur/dag) tarieven bij de ANWB. Die levert tegen inkoopprijs van dat moment plus vergoeding voor kosten en uiteraard belastingen e.d.. Zonder winst. Ik heb dit al eerder aan de redactie doorgegeven maar tot nu toe tevergeefs. Dit is veeeel goedkoper! Ik heb hier al veel mensen mee geholpen hun energiekosten te verlagen. Je kunt ook gewoon per maand opzeggen als je zou willen. Vergelijkingswebsites zoals gaslichtcom.nl beweren alle aanbieders te vergelijken maar nemen dynamische contracten niet mee omdat ze dat niet goed vergelijkbaar vinden. Dat geven ze zelf toe. Ze nemen ook niet alle andere aanbieders mee. Er komen op allerlei maar 3 of 4 aanbieders uit. Ik denk dat dat alleen de partijen zijn die hen een vergoeding betalen als de klant via hun website overstapt. Zo werk hun verdienmodel namelijk volgens hun eigen website.