energietoeslag

Hoe zit het? Wanneer kunt u wel of geen energietoeslag krijgen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat is energietoeslag en wanneer komt u ervoor in aanmerking?

Wat is energietoeslag?

De energietoeslag valt onder de bijzondere bijstand en betreft een eenmalige, belastingvrije uitkering. Deze is bestemd voor huishoudens met een laag inkomen, als compensatie voor de fors gestegen energieprijzen. De toeslag is in de tussentijd al 2 keer verhoogd, van 200 euro via 800 euro naar 1300 euro.

Waar kunt u terecht?

Sommige huishoudens krijgen de energietoeslag automatisch, als hun financiële situatie bekend is bij de gemeente. Als dat bij u niet het geval is, kunt u de energietoeslag bij uw gemeente aanvragen. Indien u inderdaad aan de voorwaarden voor een aanvraag voldoet, ontvangt u het bedrag, vaak in meerdere termijnen. Zo maakt de gemeente Heerlen de extra 500 euro van de 2e verhoging pas in oktober 2022 over.

elektrische apparaten
Lees ook: Echte energieslurpers: deze apparaten stuwen de energierekening op

Waar moet u op letten?

De belangrijkste voorwaarde is dat u woont op het adres waar u bent ingeschreven, hetzij in een koopwoning, hetzij in een huurwoning. Inwoners van een verzorgingstehuis of een andere instelling komen meestal niet in aanmerking voor een energietoeslag. Daarnaast spelen uw leeftijd, uw inkomen en/of vermogen en de samenstelling van uw huishouden – alleenstaand, samenwonend of gehuwd – een rol. Of u werkt, een uitkering heeft of met pensioen bent, heeft dan weer geen invloed. Het gaat puur om de hoogte van uw inkomen.

Is er een landelijk beleid rondom energietoeslag?

Nee, de precieze invulling van de energietoeslag verschilt per gemeente. In Rotterdam heeft een werkend huishouden met een gecombineerd netto-inkomen van 2.000 euro bijvoorbeeld recht op energietoeslag. Maar in Utrecht is datzelfde inkomen te hoog voor een aanvraag. Als u wil weten welk inkomen en/of vermogen de bovengrens is voor het aanvragen van de energietoeslag, raadpleeg dan de officiële kanalen van uw woonplaats.

Kunnen de voorwaarden nog wijzigen?

Ja, er zijn nog altijd onduidelijkheden. Studenten bijvoorbeeld – zowel boven als onder de 21 jaar – zijn in 1e instantie uitgesloten van een energietoeslag, omdat velen van hen nog bij hun ouders wonen. Maar een uitwonende Nijmeegse student is naar de rechter gestapt en heeft gelijk gekregen. Het is nog niet bekend of deze uitspraak landelijke gevolgen zal hebben. ‘We verzoeken studenten om op dit moment de energietoeslag niet aan te vragen totdat er meer duidelijkheid is’, laat de gemeente Leeuwarden bijvoorbeeld weten. Met andere woorden: de actualiteit rondom de energietoeslag is constant in beweging.

Veranderingen per 1 juli 2022
Lees ook: Btw op energie omlaag, pensioenen omhoog en rookmelders verplicht: dit verandert er per 1 juli 2022

Waar vindt u de voorwaarden die voor u gelden?

De belangrijkste tip als u een energietoeslag aan gaat vragen? Zorg dat u op de hoogte bent van de actuele voorwaarden die specifiek in uw woonplaats gelden. Dit gaat niet alleen over de hoogte van uw inkomen of vermogen, maar ook over het meetmoment (bijvoorbeeld 1 januari 2022) en de factoren die meewegen. Valt vakantiegeld wel of niet onder uw inkomen? Tellen zaken als partneralimentatie of kinderbijslag mee? En welke documenten moet u aan kunnen leveren? Ook voor dit soort zaken heeft elke gemeente een eigen richtlijn. De wachttijd na een aanvraag is vaak wel hetzelfde: maximaal 8 weken.

Hoe kunt u aan extra informatie komen?

De meeste gemeentes hebben via hun website een speciale pagina ingericht met informatie over energietoeslag. Vaak vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden. DigiD is het meest gangbare platform om uw energietoeslag aan te vragen: in dit artikel bespreken we verschillende manieren om bij DigiD in te loggen. Verder is het sowieso raadzaam om zuinig met uw energie om te gaan. In dit item van Tijd voor MAX vindt u een aantal besparingstips.

Pas op voor fraudeurs

Inmiddels hebben ook internetfraudeurs en cybercriminelen zich gestort op de energietoeslag. Zij versturen neppe e-mails en sms’jes en vertellen de ontvangers dat ze recht hebben op een eenmalige energietoeslag. “Iedereen maakt zich zorgen om de stijgende energiekosten en daar maken deze cybercriminelen misbruik van”, aldus onderzoeker Rik van Duijn in gesprek met RTL Nieuws. “We zien al langer oplichtingstrucs rondom de Belastingdienst en het CJIB, maar het thema energietoeslag is echt nieuw voor ons.”

De criminelen gaan geraffineerd te werk. Hun e-mails zijn bijna niet van het echt te onderscheiden en leiden naar een vervalste versie van de website MijnOverheid. Zo komen ze aan uw persoonlijke gegevens. Volgens RTL Nieuws zijn ruim 500 mensen slachtoffer geworden van deze methode. Mocht u een bericht over energietoeslag krijgen, raadpleeg dan altijd de rijksoverheid of uw gemeente. Zo weet u zeker of u er inderdaad recht op heeft. Dit kan via internet, maar ook telefonisch.

(Bron: Rijksoverheid, Woonbond, UWV, De Gelderlander, Gemeente Heerlen, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Enschede, Gemeente Groningen, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie