Vrouwenschoentje

Vrouwenschoentje: Paphiopedilum

Sommige mensen kunnen het uiterlijk van de bloemen van de Paphiopedilum, in het Nederlands vrouwenschoentje of ook wel venusschoentje genoemd, niet zo waarderen, anderen des te meer. Deze orchidee dankt zijn naam aan de bijzondere vorm van de bloem, die aan een schoen doet denken.

Standplaats

Het vrouwenschoentje heeft graag niet teveel licht en zeker geen direct zonlicht. Zet hem in het geval van een raam op het zuiden dus enkele meters verder de kamer in. In de natuur groeien ze namelijk behoorlijk schaduwrijk, in of onder bomen. Een temperatuur tussen de 18 en 22 graden is ideaal.

vrouwenschoentje_shutterstock

Water geven

Het vrouwenschoentje heeft matig water nodig. Eén keer in de week is voldoende, of zelfs nog wat minder vaak, als de grond tussendoor nog niet licht opgedroogd is. Het beste is het om de pot gedurende 10 minuten onder te dompelen in lauwwarm (regen)water en dan goed uit te laten lekken.

Geef tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) elke 2 weken plantenvoeding voor orchideeën tijdens het gieten. Als de luchtvochtigheid in huis laag is, kunt u de plant wekelijks een sproeibeurt geven.

vrouwenschoentje_witgroen_shutterstock

Bloei

De meeste soorten van het vrouwenschoentje bloeien zo’n 6 á 10 weken met één bloem op een lange steel. De bloemen kunnen allerlei kleuren hebben, van wit tot geel, tot roze, tot donker purper. En met of zonder tekening of stippen erop. Er zijn tegenwoordig ook varianten die met meerdere bloemen tegelijk bloeien of die meerdere bloemstelen achter elkaar produceren. Als het vrouwenschoentje is uitgebloeid, dan kunt u de bloeistengel onderaan uit de plant knippen. Om hem opnieuw tot bloeien te stimuleren, kunt u hem tijdelijk in een wat koeler vertrek zetten, met temperaturen tussen de 15 en 18 graden.

In de bloem zitten lokstoffen om insecten te verleiden de bloem binnen te gaan. Dit doet de plant zodat die insecten op die manier meehelpen met de bestuiving. Om er weer uit te komen moeten zij namelijk hun best doen en daarbij nemen zij stuifmeel mee op hun lichaam.

vrouwenschoentje_groenroze_shutterstock

Verpotten

Elke 3 jaar is het vrouwenschoentje toe aan nieuwe grond. Er zijn speciale mengsels te koop voor orchideeën, die zorgen dat de wortels luchtig blijven. Verpotten kan het beste in het voorjaar gebeuren, zodat eventuele beschadigingen beter kunnen herstellen.

Geef een reactie