Vijgcactus

Vijgcactus: Opuntia

De vijgcactus (Opuntia), ook wel schijfcactus genoemd, is een sterke kamerplant met een stoer uiterlijk en weinig verzorgingseisen.

Standplaats

Zoek voor deze cactus het zonnigste plekje in huis uit, hij is een echte zonliefhebber. Voor de ontwikkeling van de bloemen is het nodig de Opuntia ’s winters koeler, maar ook dan zo licht mogelijk te zetten.

Sommige Opuntia-soorten zijn tot enkele graden onder 0 winterhard en kunnen, mits ze op een plek staan waar de grond vrij droog blijft, buiten in de volle grond geplant worden. Zij hebben ’s winters dan wel bescherming nodig als het wat harder vriest.

Water geven

De vijgcactus mag nooit te nat staan, laat de grond daarom steeds eerst weer goed opdrogen voor u opnieuw water geeft. Gedurende het jaar ongeveer eens per maand gieten. Als hij in de warme woonkamer blijft staan dit aanhouden, maar als hij tijdens de wintermaanden naar een koeler vertrek gaat, dan nog wat minder water geven.

Tijdens de lente en zomer elke maand plantenvoeding voor cactussen geven tijdens het gieten.

De bloeiwijze van de vijgcactus.

Bloei

Langs de rand van de schijven kunnen zich elk jaar bloemen vormen. Na de bloei kunnen zich eetbare vruchten aan de plant vormen.

Vijgcactus

De vruchten van de vijgcactus.

Snoeien

In principe hoeft de vijgcactus niet gesnoeid te worden, maar als hij te groot wordt of er schijven lelijk worden, dan kunt u die eventueel voorzichtig uit de plant knippen. Mooie schijven kunt u eventueel stekken, door ze eerste enkele dagen te laten drogen en vervolgens in een pot met cactusaarde te zetten. Voor de stevigheid kunt u enkele satéprikkers in de grond steken, om ze op hun plek te houden totdat ze geworteld zijn.

Verpotten

Jonge planten elke 3 jaar van nieuwe grond voor cactussen voorzien en als het nodig is een grotere maat pot. Oudere planten kunnen tot 5 jaar in dezelfde pot en grond blijven staan. Om ervoor te zorgen dat de plant echt niet met zijn wortels in water komt te staan, kunt u de onderste laag vullen met potscherven of grind.

Let op: de stekels van de vijgcactus zijn flink scherp. Om de plant te kunnen verpotten of snoeien moet u dus wat voorzorgmaatregelen nemen. Trek bijvoorbeeld stevige tuinhandschoenen aan en/of wikkel de Opuntia in een dikke laag kranten, om hem uit zijn pot te halen.

Geef een reactie