hoofdbord

Vergeet bij het schoonmaken van de slaapkamer het hoofdbord van uw bed niet. Zo maakt u hem schoon

Wanneer uw bed een hoofdbord heeft, is dat een onderdeel dat van tijd tot tijd een schoonmaakbeurt kan gebruiken. We geven in dit artikel tips hoe u dat kunt doen bij een hoofdeinde van een hard materiaal of stof.

Vuil en stof verwijderen

In een bed brengen we veel tijd door. Daarom moeten de lakens en het kussensloop zeer regelmatig gewassen worden en hebben ook het kussen zelf, het matras en de dekens of het dekbed van tijd tot tijd reiniging nodig. Of moeten ze in het geval van wol af en toe buiten worden gehangen om te luchten. Dit zorgt ervoor dat het bed fris blijft en stof en huisstofmijten zich niet kunnen ophopen. Ook het hoofdbord kan vies of stoffig worden en moet u dus niet vergeten tijdens het schoonmaken.

Stofzuigen

Door wekelijks tijdens het stofzuigen van de slaapkamer ook het hoofdbord daarin mee te nemen, verwijdert u het ergste stof, haren en kleine vuiltjes.

Hoofdboard van hard materiaal schoonmaken

Een hoofdbord van hard materiaal, zoals hout of metaal, kunt u met een opzetborstel van de stofzuiger van stof ontdoen. Vuil en vlekken kunt u verwijderen met een sopje en een (microvezel)doek.

bed opmaken
Lees ook: Dit gebeurt er als u uw beddengoed niet regelmatig verschoont

Hoofdboard van stof schoonmaken

Naast wekelijks stofzuigen, kunt u een hoofdbord van stof daarnaast wat grondiger afnemen met een kledingborstel of -roller. Voor pluisjes die zich lastig laten verwijderen, kunt u ook een ontpiller gebruiken. Mits de betreffende stofsoort daar tegen kan. In het geval van een vlek kunt u een meubel- of tapijtreiniger gebruiken. Houd daarvoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan. Om zeker te weten dat het middel zelf geen vlekken achterlaat, kunt u het eerst uitproberen op een plek die niet zichtbaar is.

hoofdbord

Opfrissen

Een hoofdbord kan wat muf of onfris gaan ruiken. Dit kunt u oplossen met een spray die geurtjes neutraliseert. Maar u kunt ook zelf een mengsel maken met 1 deel water en 1 deel azijn. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking. Probeer ook dit eerst weer op een klein stukje uit.

Preventief behandelen

Een stoffen hoofdbord kunt u inspuiten met een impregneermiddel voor textiel. Dat zorgt ervoor dat de stof beter beschermd is tegen vlekken en makkelijker schoon wordt.

(Bron: archief, VT Wonen, Libelle, Mline, Swiss Sense, iboxspring.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie