Uitgebloeide bloemen

Uitgebloeide bloemen verwijderen, dit is waarom en bij deze planten is het nodig

Voor veel tuin- en kamerplanten wordt geadviseerd uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dat wordt ook wel koppen genoemd. Maar waarom is dat eigenlijk en hoe kunt u dat het beste doen?

Daarom is het belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen

Wie naar het Britse programma Gardeners’ World kijkt, zal het presentator Monty Don bijna horen zeggen: deadheading en nog eens deadheading. De Engelste term voor koppen. En daar heeft de populaire tuinman goede redenen voor. Als 1e zorgt het ervoor dat de plant zijn energie daardoor steekt in het aanmaken van nieuwe bloemknoppen. In plaats van in zaden. Want sommige planten die zaden aanmaken, bloeien daarna het hele seizoen niet meer. Ten 2e zien planten zonder uitgebloeide bloemen er mooier en netter uit. Ten 3e zorgt het ervoor dat planten zich niet zomaar uitzaaien als u dat niet wil. In het geval van bijvoorbeeld de akelei kunt u anders binnen enkele jaren een tuin ermee vol hebben staan. Al zal niet iedereen dat als een nadeel zien…

Tenslotte voorkomt u ermee dat planten gaan smetten. Uitgebloeide bloemen kunnen weleens aan het blad vastplakken en gaan rotten wanneer er water op terechtkomt. Met bruine bladeren tot gevolg. Dat is bijvoorbeeld het geval bij eenjarigen als vlijtige liesjes en petunia’s.

Chelsea Chop
Lees ook: De Chelsea Chop snoeimethode, voor stevigere vaste planten en een rijke bloei

Bij welke planten moeten uitgebloeide bloemen verwijderd worden?

Het loont bij veel planten de moeite om de uitgebloeide bloemen weg te halen. Zo kan het er bij vaste planten voor zorgen dat ze een 2e keer in bloei komen. Maar ook onder andere eenjarigen, rozen, vlinderstruiken en dahlia’s zijn erbij gebaat. Bij bollen als tulpen, hyacinten en lelies is het ook belangrijk om de uitgebloeide bloemen weg te halen. Het voorkomt dat ze zaden aanmaken en het zorgt ervoor dat de energie terug de bol in gaat. Wat nodig is voor een mooie bloei het jaar erop.

Sommige planten vormen een uitzondering. Zo is het bij bijvoorbeeld de boerenhortensia beter om de bloemen tijdens de wintermaanden te laten zitten. En ze pas tegen het voorjaar te verwijderen. Dit omdat hortensia’s altijd vroeg uitlopen en de oude bloemen zo de nieuwe bloemknoppen tegen eventuele nachtvorst beschermen.

Uitgebloeide bloemen

Hoe moeten uitgebloeide bloemen verwijderd worden?

Bij veel planten kunt u de uitgebloeide bloemen met een klein rukje lostrekken. Doe dit echter alleen als het de plant verder niet beschadigt en er daarbij geen bladeren of stukken stengel mee komen. Bij de woonkamer-Azalea (Rhododendron simsii) werkt het goed om een draaiende beweging te maken. Bij bloemen die niet makkelijk uit zichzelf loskomen, kunt u ze beter voorzichtig met een snoeischaar of mesje verwijderen. Doe dit op het moment dat ze nog niet helemaal verwelkt zijn, anders kost het de plant alsnog energie. Staan de bloemen op lange stelen, verwijder dan ook de stelen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Gardeners World Magazine, kleinetuinen.nl, Plant & Grow, Buitenleven. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    InekeGF says:

    Bij Petunia’s het volledige kopje afknippen, alleen de bloem verwijderen volstaat niet omdat de zaadvorming dan gewoon door zou gaan in het groene topje vlak onder de bloem.