Chelsea Chop

De Chelsea Chop snoeimethode, voor stevigere vaste planten en een rijke bloei

U heeft misschien weleens gehoord van de Chelsea Chop. Deze term is afkomstig uit Engeland en staat voor de snoeimethode waarbij zomer- en herfstbloeiende vaste planten nog voor hun bloei gesnoeid worden. We gaan hieronder in op de methode en de voordelen ervan.

Chelsea Flower Show

De benaming Chelsea Chop is afkomstig van de beroemde Britse Chelsea Flower Show. Voor deze tuinshow is een goede timing van de bloei belangrijk. En door vaste planten tijdig te snoeien staan die precies op tijd voor de show eind mei in volle bloei.

Wanneer toepassen en voordelen?

Als de Chelsea Flower Show voorbij is, is het tijd om de methode ook in de tuinen toe te passen. Eind mei tot uiterlijk 21 juni moeten de vaste planten, nog voor de 1e bloei teruggesnoeid worden. Ze krijgen dan meer zijscheuten, stevigere stengels die minder snel omvallen en wat kleinere, maar meer bloemen.

Hoe toepassen?

Vaste planten kunt u met een scherpe en schone snoeischaar terugsnoeien tot op ongeveer de helft of 2/3e van hun hoogte. Doe dit zoals hierboven al aangegeven alleen als de planten nog niet in bloei staan. Dus afhankelijk van de omstandigheden en plantsoort zo eind mei, tot uiterlijk de langste dag. In plaats van de gehele plant terugsnoeien kunt u er ook voor kiezen een deel van de plant te snoeien. Bijvoorbeeld alleen de voorkant. Of als u meerdere exemplaren heeft kunt u daarnaast een deel wel en een deel niet snoeien. De bloeitijd wordt hierdoor aanzienlijk verlengd. Bij het teruggesnoeide deel zal de bloei hierdoor 4 tot 6 weken later starten dan normaal. Hoe dichter de plant bij zijn bloeitijd zit, hoe langer het uitstel. Verwijder bij het niet gesnoeide deel wel de uitgebloeide bloemen, om te voorkomen dat de energie van de plant naar het vormen van zaad gaat.

Welke vaste planten zijn geschikt?

Veel vaste planten komen ervoor in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan duizendblad (Achillea), zonnekruid (Helenium), vlambloem (Phlox), rode zonnehoed (Echinacea purpurea), asters, hoge klokjesbloemen (Campanula) zonnehoed (Rudbeckia), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), guldenroede (Solidago), kattenkruid (Nepeta), gewone ereprijs (Veronicastrum) en hoge sedumsoorten als ‘Herbstfreude’. Niet geschikt zijn planten die eenmalig bloeien, als lelies, akelei en pioenroos. Snoeit u die net voor de bloei, dan zullen ze pas het jaar erop weer in bloei komen. (Op de foto’s staan de paars bloeiende Nepeta en geel bloeiende Rudbeckia).

 

Vingerhoedskruid en ridderspoor

In het geval van vingerhoedskruid en ridderspoor kunt u als variant op de Chelsea Chop een andere snoeimethode toepassen voor langer bloeiplezier. Knip de planten hiervoor ná de bloei terug en bemest ze. Met een beetje geluk komen ze dan een 2e keer tot bloei. In het geval van de ridderspoor nog hetzelfde jaar, in het geval van vingerhoedskruid het jaar erop.

Hergebruik het snoeisel voor nieuwe planten

De gesnoeide delen van uw planten kunt u eventueel gebruiken om stekken mee te maken. Knip de stengels daarvoor in stukken van 10 centimeter. Verwijder eventuele bloemknoppen en op maximaal 2 blaadjes bovenaan de steel na al het andere blad. Halveer dit blad, om verdamping te voorkomen en zet de stekken in potjes met stekgrond. Plaats ze op een schaduwrijke plek en geef regelmatig water. Goed aangeslagen stekken kunnen aan het einde van de zomer uitgeplant worden.

(Bron: Gardeners World, dengarden, Buitenleven, kleinetuinen.nl, Nu.nl)

Geef een reactie