Met deze tips haalt u het meest uit uw vaatwasser

Een vaatwasmachine is tegenwoordig in veel keukens te vinden en zorgt in een mum van tijd voor een schone vaat. Maar soms wordt uw afwas niet meer zo schoon als u zou willen, of komt er een vervelend geurtje uit de vaatwasser. Wij hebben voor u op een rij gezet hoe u deze en meer vaatwasirritaties oplost.

Wel of niet voorspoelen?

Natuurlijk is het goed om de grofste etensresten (bijvoorbeeld van aangekoekte pannen) te verwijderen, voordat u de afwas in de vaatwasser stopt. Maar het is niet nodig om alle etensresten al van de vaat te spoelen. Wanneer de afwas al is schoongespoeld voordat u het in de vaatwasser zet, hebben de enzymen uit het wasmiddel niets om aan vast te kleven. Daardoor kan het middel niet optimaal reinigen. Het is daarom niet nodig om alle sausresten al tijdens het voorspoelen weg te poetsen, dat kan uw vaatwasser prima zelf.

Stop de vaatwasser niet te vol

Het is goed voor het milieu om de vaatwasser alleen met een volle lading aan te zetten. Maar u moet de vaatwasser ook weer niet té vol stoppen. Als u bijvoorbeeld borden en pannen op elkaar stapelt, kan het water niet alle vaat bereiken. Met als gevolg dat niet alles optimaal schoon wordt en de vaat nog een keer moet worden afgewassen.

vaatwasser

Let bij het indelen van de vaatwasser op dat u dit klepje niet teveel bedekt.

De juiste indeling

Buiten dat u de vaatwasser beter niet te vol kunt stoppen, doet u er ook goed aan om tijdens het inruimen rekening te houden met de indeling van de vaat. Plaats bijvoorbeeld geen borden of pannen voor het klepje waar het vaatwastablet in zit. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het klepje niet kan openen, waardoor de vaat alleen met water wordt gereinigd. Zorg er ook voor dat de sproeiarm niet gehinderd wordt bij het ronddraaien. Dit kunt u gemakkelijk even testen door de arm een slag te draaien voordat u de vaatwasser aanzet.

Vaatwasser

De sproeiarm moet te allen tijde rond kunnen draaien.

Bestek in de vaatwasser

Hoe plaatst u bestek nou precies in de vaatwasser? Er is veel discussie over dit onderwerp, maar volgens experts is de beste manier op zijn kop. Met het handvat naar boven dus. Deze manier is het veiligst, omdat u zich zo niet kunt openhalen aan scherpe messen of aan de punten van een vork. Verder wordt uitruimen ook gemakkelijker, omdat u het bestek direct aan de handvatten kunt oppakken. En omdat u op deze manier alleen de handvatten aanraakt, is het ook een stuk hygiënischer, want u raakt het gedeelte dat in contact komt met eten, niet aan met uw handen.

Sorteer op metaalsoort

Het is slim om bestek te sorteren op soorten metaal. Een reactie tussen 2 verschillende metalen kan namelijk schade, zoals roest of aantasting van de kleuren veroorzaken.

Citroen tegen geurtjes en strepen

Last van een stinkende vaatwasser? Leg dan eens een halve citroen in uw vaatwasser wanneer u hem draait. Dit trucje zorgt ervoor dat uw vaatwasser én de vaat een frisse geur krijgen. Bijkomend voordeel is dat citroen voor streeploze glazen zorgt.

Gebruik een glansspoelmiddel

Lijken uw glazen, ondanks dat zij net uit de vaatwasser komen, niet helemaal schoon? Dit komt waarschijnlijk doordat er druppels in de glazen achterblijven. Het gebruik van een glansspoelmiddel voorkomt dit en zorgt er ook voor de uw vaat sneller droogt.

Verstopping voorkomen

Voorkom dat uw vaatwasser verstopt raakt door etensresten zoals kruimels altijd van het servies te vegen. Is uw vaatwasser toch verstopt? Verwijder dan het filter en haal de etensresten eruit. Doe vervolgens wat schoonmaakazijn in het filter en laat de lege machine op een intensief programma draaien. Het is sowieso slim om uw vaatwasser 1 keer per maand op de hoogste temperatuur te draaien. Op deze manier worden bacteriën gedood en blijft uw machine fris ruiken.

(Bron: Consumentenbond, Leukegeit.nl, Dailymail)

Geef een reactie