afwasborstel

Wanneer is een afwasborstel aan vervanging toe?

Met een afwasborstel wordt vieze vaat gereinigd, maar dan is het wel zaak dat de borstel zelf schoon is en zijn werk goed doet. Wanneer is het tijd om hem te vervangen?

Goed laten drogen

Tijdens het afwassen komt een afwasborstel in aanraking met vuil en bacteriën. Door de borstel tussen de afwasbeurten genoeg mogelijkheid te geven om weer op te drogen, wordt voorkomen dat de bacteriën makkelijk kunnen overleven en zich snel kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor zorgt u er ook meteen voor dat de eventuele bacteriën zich niet uitbreiden naar andere voorwerpen in de keuken. Dit is ook de reden dat een borstel een hygiënischere optie is dan een sponsje, want die droogt tussentijds een stuk lastiger op.

Afwassen
Lees ook: Afwassen met een afwasborstel of spons, wat is hygiënischer?

Regelmatig schoonmaken

U verlengt de gebruiksduur van de afwasborstel door hem regelmatig schoon te maken. Dit kunt u doen door hem in een sopje met heet water te leggen. Ook is het mogelijk om hem in de vaatwasser te doen. Daarbij is het wel belangrijk dat de machine op 60 graden wordt ingesteld, anders worden de eventuele bacteriën niet gedood. Is de afwasborstel van hout, was hem dan niet in de vaatwasser, maar leg hem minstens een uur in een mengsel van 250 milliliter witte azijn en een druppel afwasmiddel. Spoel hem erna goed uit.

afwasborstel

Wanneer is de afwasborstel aan vervanging toe?

Er is geen exacte tijdsduur voor wanneer een afwasborstel vervangen moet worden. Dat hangt namelijk af van hoe goed hij tussendoor schoongehouden wordt en hoe intensief hij gebruikt wordt. Maar zodra de haartjes uiteen gaan staan, is het sowieso tijd om de borstel te vervangen, want dan kan hij zijn werk niet goed meer doen.

(Bron: Archief, RTL Nieuws, VT Wonen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Jan Coenraats says:

    Een houten afwasborstel geheel onderdompelen in een bakje water met een scheutje chloor.
    Werkt uitstékend, daarna fris uitspoelen.