schuim

Zorgt veel schuim voor een schonere vaat?

Het is tijd voor de afwas. Een afwasbak wordt gevuld met water en afwasmiddel en al snel ontstaat er een dikke laag schuim. Dit roept meteen een schoon en fris gevoel op. Maar wordt de vaat ook schoner door veel schuim? Wij zochten het voor u uit.

Hoe ontstaat schuim?

Het schuim dat ontstaat in het afwaswater bestaat uit een heleboel luchtbelletjes. Deze belletjes worden gevormd doordat water en lucht razendsnel met elkaar in contact komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u de kraan opendraait of snelle bewegingen maakt onder water. Doordat afwasmiddel aan het water wordt toegevoegd, worden de luchtbelletjes steviger en blijven ze langer heel. Dit komt door de zogenoemde surfactanten. Dat zijn stoffen die de spanning in vloeistoffen verlagen, waardoor hetgeen waar de surfactanten inzitten gemakkelijk kan uitzetten. In het geval van afwasmiddel gaan ze tussen de lucht en het water in zitten. Hierdoor creëren ze een beschermlaagje om de luchtbelletjes heen, waardoor het zich ophoopt tot een flinke laag schuim.

Veel of weinig schuim

Veel schuim wekt bij veel mensen een schoon gevoel op. Fabrikanten proberen daarom zo veel mogelijk nieuwe formules te creëren die voor nog meer schuim zorgen. Echter, heeft de schuim zelf geen enkel effect op hoe schoon de vaat wordt. Wel toont de hoeveelheid schuim aan of er genoeg wasactieve stoffen in het water zitten. Surfactanten hebben naast het schuimende effect namelijk ook een reinigende werking. Ze bestaan uit twee kanten, de ene kant hecht zich aan het water en de andere kant gaat in vetmoleculen zitten. Door deze combinatie laten de vette etensresten los. Hoe minder schuim, hoe minder wasactieve stoffen. Wanneer u dus geen schuim meer ziet, kunt u het beste een nieuw sopje pakken of nog wat afwasmiddel toevoegen.

pannen in de vaatwasser
Lees ook: Mag een (koeken)pan in de vaatwasser?

Hoeveel afwasmiddel is er nodig?

De Consumentenbond geeft aan dat er vaak te veel afwasmiddel wordt gebruikt. Voor een normale vaat is een theelepel afwasmiddel al voldoende. Dit komt neer op zo’n 3 tot 4 milliliter voor de hele afwas of een druppel per pan. Om een pan weer te laten blinken kunt u beter harder of langer borstelen dan een extra druppel afwasmiddel gebruiken. Gebruikt u een ecologische afwasmiddel, dan kunt u wel wat extra afwasmiddel toevoegen. Eco-wasmiddel wordt op een milieubewuste manier geproduceerd en verpakt, maar bevat minder wasactieve stoffen. Dat is beter voor het milieu, maar minder effectief voor een schone vaat.

(Bron: Quest, Consumentenbond, Kookfans, Frisse kater)

Geef een reactie

Reactie

    waarom says:

    Afwassen is wassen in een sop en afspoelen met schoon heet water. Dat kan als je 2 bakken in je keuken hebt. Door af te spoelen haal je het schuim inclusief de vetresten van de vaat. Ik deed dat al jaren maar heb nu nog maar 1 spoelbak in mijn keuken. Ik was nu af onder de stromende hete kraan. Een paar drupje afwasmiddel op de borstel, boenen en onder de kraan afspoelen en in het droogrek. Afwasborstel heeft nog wel schuim, dus volgende stuk. Mijn afwas is binnen de kortste tijd klaar en ik heb niet meer water gebruikt dan ik daarvoor in twee bakken liet vollopen.