glazen

Doffe waas en (kalk)aanslag op glazen verwijderen

Kristalheldere glazen zijn niet altijd vanzelfsprekend, vaak verschijnt er na verloop van tijd (kalk)aanslag op het glas. Daar zijn veel redenen voor. Zoals mineralen uit de vaatwasser, een vette pan in de afwas of hard water. Vaak is er wel iets aan te doen, we zetten tips op een rij.

Kalkaanslag of slijtage?

Voordat u aan de slag gaat om kalkaanslag van uw glazen te verwijderen is het goed om te controleren of het niet om slijtage gaat. Ook door slijtage kunnen ze namelijk wit uitslaan. U kunt dit doen door met uw vinger een drupje witte azijn over het glas te wrijven. Verdwijnt de witte waas, dan gaat het om kalkaanslag, maar verdwijnt het niet dan gaat het om slijtage. Als u het glas dan toch grondig schoonmaakt, dan verergert de beschadiging vaak alleen maar.

Spoel het glas anders met schoon water, neem het af met een in azijn gedrenkte spons en spoel na met warm water. Gaat het om meerdere glazen, vul de gootsteen dan met water en voeg een kopje witte azijn toe. Leg de glazen vervolgens een kwartier erin en ze ze na met schoon water. Zit er hardnekkige kalkaanslag aan de onderkant van het glas, vul het glas dan met een laagje azijn en laat inwerken. Spoel vervolgens goed na met warm water.

Waterontharder

Het kan in het geval van erg hard water een optie zijn om een waterontharder te (laten) installeren. Dit zorgt niet alleen voor afwas zonder aanslag, maar voorkomt ook kalkaanslag op overige zaken in uw huis, zoals in de gootsteen, bad en wc. Té zacht water heeft in het geval van glazen echter ook weer een nadeel, het versnelt namelijk glascorrosie. Oftewel ze slijten dan sneller.

Glasspoelmiddel en zout in de vaatwasser

Glazen komen soms dof uit de vaatwasser. Dat kan aan het gebruikte vaatwasmiddel liggen, als daar geen of niet genoeg glansspoelmiddel en zout aan zijn toegevoegd. U kunt dan ook apart glansspoelmiddel toevoegen. Dit zorgt ervoor dat het water en eventuele dof makende stoffen makkelijk van de glazen afglijden en dat ze opdrogen zonder dof te worden. Door extra zout toe te voegen functioneert de waterontharder beter. In een eerder artikel hebben we meer tips om de vaatwasser optimaal te gebruiken.

glazen
Lees ook: Wat is beter, glazen rechtop of ondersteboven opbergen?

Voedselresten verwijderen

Als u glazen samen met bijvoorbeeld een vette pan afwast of als de vaatwasser niet alle voedselresten verwijdert heeft, dan zult u moeten naspoelen. Gebruik daar warm water voor en een goede dosis afwasmiddel of vaatwasmiddel. Dan zal het vettige laagje alsnog verdwijnen. Om de handen tegen het vaatwasmiddel te beschermen kunt u eventueel schoonmaakhandschoenen dragen.

Glazen op de juiste temperatuur afwassen

Het water waarmee gewassen wordt kan het beste een temperatuur van rond de 60 graden hebben. Bij lagere temperaturen ontstaat er eerder een laagje aanslag en bij hogere temperaturen kunnen er krassen op het glas ontstaan.

Goed drogen

Wast u met de hand af, dan kunt u witte vlekken voorkomen door ze niet aan de lucht te laten drogen, maar ze meteen af te drogen.

Op 21 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: wikiHow, coolblue, expert, Poetsadvies, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Kodok says:

    Glazen waarin lood is verwerkt mogen niet in de vaatwasser. Er ontstaat dan na enkele keren wassen een aanslag die niet is te verwijderen. Ook aluminium voorwerpen in de vaatwasser kunnen een aanslag geven.

    Ella55 says:

    tip om op 60 gr te wassen is niet energiezuinig, dus slecht voor het klimaat!
    Mijn afwasser wast op 40 gr en de glazen slaan niet aan, heb een ecologisch glansspoelmiddel van Sonnet!
    groetjes Ella