tuinkussens

Tips om tuinkussens schoon te maken én te houden

Eens in de zoveel tijd kunnen tuinkussens wel een schoonmaakbeurt gebruiken. We zetten verschillende methodes op een rij om tuinkussens schoon te maken én te houden.  

Vlekken snel verwijderen

Bij intensief gebruik is een vlek zo gemaakt. We eten en drinken op de tuinset met kussens en een keer iets morsen is zo gebeurd. En wie veel vogels in de tuin heeft, vindt vast weleens wat vogelpoep op de kussens terug. Verwijder dergelijke vlekken dan liefst zo snel mogelijk, om intrekken tegen te gaan.

Losliggend vuil

Voorkom dat kruimels en achtergebleven resten van het eten vlekken worden door de kussen te stofzuigen of ze regelmatig goed uit te kloppen.

Wassen

Het makkelijkste is het om de hoezen van de kussens te halen en ze in de wasmachine te wassen volgens het voorschrift op het etiket. Controleer ook of ze al dan niet in de droger mogen. U wilt immers geen schone hoezen, die vervolgens niet meer om de kussens passen, doordat ze gekrompen zijn. Kunnen de hoezen niet van de kussens of zijn ze van een (waterafstotend) materiaal gemaakt dat niet geschikt is voor de wasmachine, zijn er andere opties.

Inweekmiddel

Gaat het om hardnekkige vlekken of bijvoorbeeld schimmel, bewerk de vlek dan met een inweekmiddel. Wrijf het met slechts een klein beetje water in op de plek en dek af met een vochtige handdoek of theedoek en geef het de tijd om z’n werk te doen. Neem het vervolgens af met een vochtige doek en laat het opdrogen. Doe dit alleen in de zon als het materiaal kleurvast is en laat het anders uit de zon opdrogen.

Sopje

Maak met een mild wasmiddel een sopje en neem de vlekken al deppend af met een spons of doek. Dit zodat u de stof niet beschadigt of het vuil er dieper in doordringt. Afhankelijk van het materiaal van het kussen en de hardnekkigheid van de vlek kunt u ook een zachte borstel gebruiken op het kussen schoon te krijgen. Over het algemeen kunt u acryl tuinkussens het beste schoonmaken met een spons en polyester en vinyl met een zachte borstel.

Groene aanslag
Lees ook: Groene aanslag en mos duurzaam verwijderen in de tuin: gebruik geen schoonmaakazijn

In bad

Is het kussen in zijn geheel vies en kan de hoes er niet af, was het kussen dan in een bad of teil met lauwwarm water. Om schimmel te voorkomen moet het daarna goed drogen, dus laat de kussens binnen of buiten (uit de zon) opdrogen. Laat ze hierbij plat liggen, om vervormen te voorkomen. Berg ze pas op als ze helemaal droog zijn.

Stomerij

Wilt u naast vlekken ook van geurtjes afkomen, dan kan het een optie zijn de kussens naar de stomerij te brengen.

Speciaal schoonmaakmiddel voor tuinkussens

Er zijn ook schoonmaakmiddelen te koop, die specifiek bedoeld zijn om tuinkussen te reinigen.

Tuinkussens schoon houden

Voorkom nieuwe (schimmel)vlekken door de kussens ’s winters waterdicht op te bergen. Laat ze verder bij voorkeur niet ’s nachts buiten en voorkom dat ze tijdens een buitje natgeregend kunnen worden. Dek de kussens in de periode dat u zonnebrandmiddelen gebruikt af met een badhanddoek of iets dergelijks, want die geven vaak vlekken die lastig te verwijderen zijn. En impregneer de tuinkussens zo mogelijk met een beschermingsspray, zodat eventuele vlekken niet in de stof doordringen.

tuinkussens

Toe aan nieuwe kussens, Let dan naast het uiterlijk ervan ook op de praktische kanten: kunnen de hoezen eraf gehaald worden en zijn ze te impregneren, zodat vlekken minder kans krijgen?

Lees ook: Rotan meubelstukken schoonmaken; zo doet u dat.

(AD, Roomed, KeesSmit, Fonteyn, Tuinkussenstore, BuitenHof Tuinmeubelen, Libelle)

Geef een reactie