rotan schoonmaken

Rotan meubelstukken schoonmaken; zo doet u dat

Rotan meubels en decoratiestukken voor in huis worden weer helemaal populair. Maar hoe houdt u uw rotan interieur eigenlijk goed schoon en fris?

Natuurlijk materiaal

Rotan is een natuurlijk materiaal, wanneer u het goed onderhoudt gaat het jaren mee. Wel kent rotan een vervelend minpuntje; het brengt soms namelijk muffe geurtjes met zich mee. Gelukkig bestaan er manieren om deze onfrisse geur tegen te gaan.

Voorzichtig met water

Het is belangrijk om te weten dat rotan niet goed bestand is tegen vocht. Gebruik tijdens het schoonmaken van dit materiaal dus liever niet teveel water, maar kies waar het kan voor de stofzuiger. Daarmee kunt u de meeste pluisjes, haren en stof verwijderen. Heeft uw rotan-interieurstuk veel openingen? Dan kunt u de viezigheid hier eventueel tussenuit halen met een oude tandenborstel, om het vervolgens met de stofzuiger op te zuigen. Toch is het soms echt nodig om een beetje water of ander schoonmaakmiddel te gebruiken, doe dit echter niet vaker dan eens in de 2 á 3 maanden. Anders bestaat de kans dat het vocht zorgt voor schimmel of zwelling in het rotan.

Onderhouden

Naast schoonmaken is het belangrijk om uw rotan meubels op de juiste manier te onderhouden, zeker wanneer u het net heeft schoongemaakt met water. Water zorgt er namelijk voor dat het materiaal verzacht. Er zijn gelukkig allerlei producten op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het onderhouden van rotan. Denk bijvoorbeeld aan spuitwax of een speciale rietolie. Wanneer u deze middeltjes eens in de zoveel tijd gebruikt blijven uw rotan meubels een stuk langer mooi.

Weg met die muffe geur

Dan is er ook nog die muffe geur die rotan soms met zich meebrengt. Gelukkig is het eigenlijk best simpel om van deze geur af te komen, u kunt bijvoorbeeld koffie gebruiken. Koffie neemt van nature namelijk geurtjes op en zorgt ervoor dat vieze geurtjes weer neutraal gaan ruiken. Meng een beetje koffie met water en breng vervolgens een dun laagje met een (keuken)kwast aan op uw rotan meubelstuk. Laat dit vervolgens even opdrogen en haal er een vochtig doekje overheen, de geur zal dan binnen een dag zijn verdwenen.

Natuurazijn

Liever geen koffie gebruiken? Dan kunt u ook natuurazijn proberen, het werkt ongeveer hetzelfde. Verspreidt een laagje azijn op het rotan en laat het vervolgens opdrogen op een plek waar geen zonlicht komt. Haal vervolgens een vochtig doekje over het rotan en weg is de geur. De geur blijft nu als het goed is voor langere tijd weg en begint het toch weer muf te ruiken? Dan kunt u dit gewoon herhalen.

Het schoonmaken van rotan in uw huis hoeft dus helemaal niet veel werk te zijn, zeker wanneer u zowel het schoonmaken als het onderhouden goed bijhoudt is het een fluitje van een cent.

Op 8 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Roomed.nl, Flakko.nl, Huishoudplaza.nl)

Geef een antwoord