Een persoon in de keuken met een handmixer, beslagkom en melk.

Tips om het werken met een handmixer gemakkelijker te maken

Wie graag bakt, weet dat een goede mixer het bakken een stuk gemakkelijker kan maken. De staande mixers, met een mengbak en diverse haken, zijn vaak erg prijzig. Terwijl een handmixer ook volstaat voor de klus. Daarom hebben we tips hoe u het werken met zo’n mixer makkelijker kunt maken.

Tips voor een handmixer

Want ook met een handmixer kunt u lekkere baksels maken. Het kan alleen soms onhandig zijn, omdat u de mixer altijd vast moet houden. Dan kan het weleens gebeuren dat de mengbak gaat schuiven, het ei net niet te breken is met 1 hand of een ander ingrediënt toevoegen niet lukt. Er zijn een diverse tips om het gemakkelijker te maken.

Een wegglijdende mengkom

De meeste mengkommen hebben rubbertjes aan de onderkant zitten. Dit zorgt ervoor dat de kom op z’n plek blijft staan. Heeft uw mengkom dit niet, dan kan het gaan schuiven als u de handmixer erin zet. Om dit tegen te gaan kunt u er een natte doek onder leggen.

Diverse bakproducten. Voor de begrippen en techniekenlijst van Heel Holland Bakt.
Lees ook: Op zoek naar uitleg over begrippen en technieken tijdens het bakken? Daar is een lijst voor!

Handen vrij krijgen bij het mixen

Bij zowel koken als bakken geldt: zorg dat alle ingrediënten afgewogen en binnen handbereik staan. Dan kunt u het snelste werken en staat alles dichtbij. Helemaal wanneer iets toegevoegd moet worden aan het beslag, is het handig om dit in de buurt te hebben. Want de ene hand houdt de mixer vast, terwijl de andere hand het ingrediënt moet toevoegen. Soms wil dat niet helemaal en zijn toch echt 2 handen nodig. Iets waar wijzelf eigenlijk nooit opgelet hebben, maar waar we door een video op social media op gewezen werden: de meeste mixers hebben een inkeping aan de onderkant zitten. Die zorgt ervoor dat de mixer op de rand kan blijven hangen.

@unenthusiastic.potato

I have made banana bread muffins too many times to not realize this until now #baking #handmixer #lifehack #muffins #fyp

♬ original sound – My throat hurts

Pak het ovenrooster erbij

Handig, voor wanneer u even snel iets moet pakken of met 2 handen iets toe wilt voegen. Mocht uw handmixer dat niet hebben, is er nog een tip. Het rooster van de oven kan hierbij ook helpen. Zet de mixers door het rooster heen. Als dit niet past, haal ze dan eerst even los, doe de mixers door het rooster en bevestig dan in het apparaat. Zet dit geheel over de mengkom en mixen maar.

@rachel_loaf

honestly a stroke of genius #bakinghacks #kitchenhacks #funny #kitchenhumor

♬ original sound – Rach

Nu is de ervaring wel dat deze tip met het ovenrooster maar een klein effect heeft. Vooral te zware baksels, met veel bloem erin, zullen niet volledig gemixt worden. Maar als tijdelijke oplossing, om beide handen vrij te hebben en door te mixen, werkt het wel.

bakken
Lees ook: Zo blijft iets lekkers bakken betaalbaar

(Bron: Libelle, Delish, TikTok. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    kruidenier in ruste says:

    De belangrijkste tip mis ik nog even: ALTIJD de stekker uit het stopcontact voor het plaatsen EN voor het verwijderen van deeg- of mixhaken.

    bastiaanvanamsterdam says:

    Cakebeslag ‘kruipt’ omhoog in de kloppers. Doe ik iets fout?