bakken

Zo blijft iets lekkers bakken betaalbaar

Een zelfgemaakte brownie, chocolate chip cookie of een zelf gebakken brood. Wie houdt er niet van? Maar in tijden dat gas veel geld kost en ook de oven elektriciteit gebruikt, kan het handig zijn om recepten te maken die beiden niet nodig hebben. Ook geven we tips hoe u op andere manieren kunt besparen op het bakken van lekkere dingen, zonder dat de smaak verloren gaat.

De oven niet gebruiken

Wilt u iets bakken wat niet in de oven hoeft? Denk dan eens aan een arretjescake. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het geen echte cake. Zo zit er geen bloem in. Het is voornamelijk gesmolten boter, suiker, cacao, eieren en biscuit. We hebben een vegan variant online staan, van oud-Heel Holland Bakt winnaar Enzo Pérès-Labourdette.

arretjescake

Rocky road

Ook de rocky road hoeft de oven niet in. Dit lijkt ergens een beetje op de arretjescake, maar verschilt toch wat. Het wordt gemaakt van chocolade, koekjes en marshmallows. Verder kunt u eindeloos variëren met wat u er zelf lekker door vindt. We hebben 2 recepten hiervan online staan, 1 met pepernoten en 1 met een twist.

rocky-road

Kwarktaart

Een ‘no-bake’ klassieker is toch ook wel de kwarktaart. Een makkelijk recept, wat in de koelkast op moet stijven. En aangezien de koelkast toch al aan staat, hoeft u daar niet op te besparen wat betreft iets lekkers te maken. Heel Holland Bakt heeft een lekker recept online staan, net zoals nog 4 andere ideeën voor bakken zonder oven.

kwarktaart

Bakken met weinig ingrediënten

Sommige recepten hebben een heleboel verschillende ingrediënten nodig. Het resultaat mag dan lekker zijn, maar u heeft wel een hoop producten in huis, die u later misschien niet meer gebruikt. Recepten met weinig ingrediënten zijn vaak net zo lekker. Voor een keer budgetproof bakken, zijn verschillende gerechten te vinden.

Energie besparen met koken op gas
Lees ook: Kookt u op gas? Bespaar energie en geld met deze tips

Maak het zelf in plaats van kant-en-klaar te kopen

Sommige producten die in recepten nodig zijn, zijn aan de prijzige kant. Het kan daarom lonen om ze zelf te maken. Denk aan een notenpasta, amandelmeel, vanillesuiker of vanille extract. Zo kunnen gebruikte vanillepeulen in een pot suiker gestopt worden, het geeft namelijk nog smaak af. Als u nog wodka in huis heeft, kunt u met deze peulen ook vanille extract maken.

Gebruik restjes en de voorraadkast

Wilt u iets gaan bakken, maar weet u niet wat? Kijk dan vooral ook welke restjes u nog heeft liggen en wat er verder in de voorraadkast ligt. Het klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen vergeten dit. Denk maar aan het zoveelste pak pasta of rijst wat in de kast staat, wanneer u in de supermarkt niet meer weet of het er thuis nog is.

Lees ook: Welke standen op uw oven verbruiken de minste energie?

Bak alleen hoeveel u nodig heeft, maar grote(re) porties maken kan wel

En ook deze tip klinkt als een open deur: bak alleen hoeveel u nodig heeft. Voor sommige baksels is dat wat lastiger, want een taart is niet zomaar kleiner te maken. Maar kies dan een alternatief om te maken. Chocolate chip cookies (of andere soorten koeken) zijn makkelijk in een grote hoeveelheid te maken, maar het deeg ervan kunt u in kleinere porties invriezen. Zo kunt u per keer dat u een koek wilt, een hoeveelheid uit de vriezer halen en afbakken in de oven. Dan hoeft er niks weggegooid te worden en hoeft u zich ook niet te overeten. Ook andere soorten beslag kunnen ingevroren worden. Zolang het goed verpakt zit in bijvoorbeeld vershoudfolie of hersluitbare zakjes, kan het op een moment naar keuze afgebakken worden.

(Bron: archief, Heel Holland Bakt, Culy, Rutger Bakt. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie